Δραματική εικόνα στη δημόσια περίθαλψη – Ασφυκτιούν τα παιδιατρικά νοσοκομεία εν μέσω έξαρσης ιώσεων
Ασφυκτική και δραματική είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία. Η έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων και το νέο κύμα μολύνσεων από τον Covid – 19 αποκάλυψαν για άλλη μια φορά την εγκληματική εγκατάλειψη. Μεγάλη προσέλευση στις εφημερίες σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία, πολύωρη αναμονή και ταλαιπωρία, ειδικά για τους μικρούς ασθενείς και τις οικογένειές τους σε παιδιατρικά νοσοκομεία και κλινικές, συνθήκες εξάντλησης για το υγειονομικό προσωπικό είναι η ντροπιαστική εικόνα που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία.
Η επαναλειτουργία μάλιστα των σχολείων μετά τις γιορτές χωρίς μέτρα προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς πολλαπλασιάζει την πίεση προς τα παιδιατρικά νοσοκομεία , μια κατάσταση που επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για ενίσχυση των παιδιατρικών νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων…
Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση με τις ΜΕΘ Παίδων, που δεν ξεπερνούν τις 55 σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθιστώντας πια «κανονικότητα» τις διακομιδές από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Στη Βόρεια Ελλάδα, μάλιστα, μόνο το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα τέτοιο κρεβάτι σε Θεσσαλία και Ήπειρο.
Ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν παιδίατροι σε παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής είναι ο αυξημένος αριθμών βρεφών που νοσηλεύονται λόγω λοίμωξης με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV.
Παράλληλα, στην πίεση που δέχονται τα παιδιατρικά νοσοκομεία αποτυπώνεται ανάγλυφα η δραματική απουσία δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Όπως εξηγούν γιατροί, πολλοί γονείς στρέφονται στα παιδιατρικά νοσοκομεία Παίδων και στις εφημερίες τους, καθώς δεν υπάρχουν Κέντρα Υγείας με 24ωρη λειτουργία, στελεχωμένα με παιδίατρους, τα οποία θα μπορούσαν να περιθάλψουν τα περιστατικά των λοιμώξεων που δεν χρήζουν νοσηλείας, να ενημερώσουν και να συμβουλεύσουν τους γονείς. Ετσι, η καταφυγή στην εφημερία γίνεται μονόδρομος και ο όγκος των περιστατικών που φτάνουν στα νοσοκομεία πολλαπλασιάζεται.
Η σημερινή εικόνα είναι αποτέλεσμα του διαχρονικού «ξηλώματος» της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης στο οποίο έχουν επιδοθεί όλες οι κυβερνήσεις. Εξάλλου, μόνο το τελευταίο διάστημα οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού, το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις τμημάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων σωματείων εργαζομένων στα νοσοκομεία και συνδικαλιστικών οργανώσεων των υγειονομικών.
Στα δύο μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής («Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού») μια σειρά τμήματα έχουν συγχωνευθεί. Ετσι, ενώ τα περιστατικά αυξάνονται, Τμήματα όπως το Αιματολογικό και το Βιοχημικό έχουν συγχωνευθεί, ενώ ανάλογα «μπαλώματα» γίνονται και για το Μικροβιολογικό Εργαστήριο.
Λίγους μήνες πριν είχε βρεθεί στην επικαιρότητα το αίσχος της λίστας αναμονής στην οποία βρίσκονταν τρεις χιλιάδες παιδιά προκειμένου να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω των δραματικών ελλείψεων προσωπικού (αναισθησιολόγων και όχι μόνο). Υπενθυμίζεται δε ότι πριν έναν χρόνο, τον Γενάρη του 2022, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να κλείσει τις εφημερίες του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης προκειμένου να ανοίξουν εμβολιαστικές γραμμές, με το ίδιο λειψό προσωπικό.
Στο παραπάνω φόντο η κυβέρνηση μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση των Παιδοογκολογικών Τμημάτων, με σχέδια που προβλέπουν την αποκοπή τους από τα δημόσια νοσοκομεία και την «ενσωμάτωση» σε ιδιωτικό νοσοκομείο με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».
Ασφυκτική είναι η πίεση στις Παιδιατρικές κλινικές και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αφού το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας δεν διαθέτει καν παιδιατρικό νοσοκομείο!
Έτσι, στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», που βγήκε από εφημερία χθες το πρωί, η Παιδιατρική κλινική είναι σχεδόν πλήρης καθώς νοσηλεύονται 35 παιδιά, στην πλειοψηφία τους νήπια και βρέφη με λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Στο Ιπποκράτειο λειτουργεί η μοναδική ΜΕΘ Παίδων για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, με μόλις 8 κλίνες, και η πληρότητα είναι 100%, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δεχτεί επείγοντα περιστατικά, όπως συνέβη την προηγούμενη βδομάδα, με τα δύο αδερφάκια από την Κοζάνη. Οι δύο Παιδιατρικές κλινικές του νοσοκομείου είχαν χθες πληρότητα 50% και προετοιμάζονται να δεχτούν ασφυκτική πίεση στην επόμενη εφημερία.
Όπως περιγράφουν γιατροί του νοσοκομείου, στα Επείγοντα υπάρχει μεγάλη προσέλευση περιστατικών που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίες όμως είναι υποστελεχωμένες και υπολειτουργούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στα ΤΕΠ να δημιουργούνται ασφυκτική πίεση, ένταση και φυσικά πολύωρες αναμονές, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τις 4 και 5 ώρες.
Βασική στόχευση των κυβερνώντων και όλων όσοι υπηρετούν αυτήν την πολιτική είναι να απεμπλέκεται όλο και περισσότερο ο κρατικός κορβανάς από τη χρηματοδότηση της υγείας για να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα χρηματοδότησης των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων σε ένα πεδίο κερδοφόρο για αυτούς, την Υγεία”.