Λαμία: “Σε οριακή κατάσταση το Γ.Ν. Λαμίας” – Τι αποκαλύπτουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Ανακοίνωση με αφορμή τα προβλήματα υποστελέχωσης και όχι μόνο τα οποία αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας εξέδωσε η Ένωση Νοσοκομειακών γιατρών Λαμίας.

Διαβάστε σχετικά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ε.Ν.ΙΑ.Λ

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λαμίας απέστειλε την 13/04/2023 επιστολή στον Υπουργό Υγείας αναφερόμενη στα οξέα προβλήματα του Γ.Ν. Λαμίας, σε μια ύστατη προσπάθεια διάσωσης του.

Στην επιστολή αυτή αναφερόμαστε στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο μας, τα οποία επιτάθηκαν από την οικονομική κρίση και την πανδημία και οδήγησαν τμήματα του σε κατάσταση οριακής λειτουργίας και κλινικές στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσής τους.

Κάνουμε έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς για τη διάσωση του νοσοκομείου και την άμεση αντιμετώπιση των οξέων προβλημάτων.

Αναφερόμαστε συνοπτικά: 

1.Υποστελέχωση: σήμερα υπηρετούν 84 μόνιμοι γιατροί σε σύνολο 143.

• Η πνευμονολογική, η παιδιατρική, η ουρολογική, η οφθαλμολογική κλινική λειτουργούν με ένα μόνιμο γιατρό.
• Η νεφρολογική (και μονάδα τεχνητού νεφρού), η ογκολογική, η νευρολογική, το παθολογοανατομικό με δυο μόνιμους γιατρούς.
• Οι τρείς μόνιμοι γιατροί του αναισθησιολογικού λειτουργούν σε τακτική βάση δύο χειρουργικές αίθουσες και αυξάνεται συνεχώς ο χρόνος αναμονής των προγραμματισμένων χειρουργείων.
• Πέντε μόνιμοι παθολόγοι, έξι μόνιμοι χειρουργοί, τέσσερεις μόνιμοι ορθοπεδικοί οριακά εξυπηρετούν τις βασικές λειτουργικές ανάγκες των κλινικών τους
• Το ΤΕΠ με πέντε μόνιμους γιατρούς σε ένα νοσοκομείο με καθημερινή εφημέρευση
• Το ακτινοδιαγνωστικό λόγο φόρτου και μετακινήσεων των γιατρών του δεν δύναται να αναπτύξει τις απεικονιστικές μεθόδους που διαθέτει.
• Η κλινική COVID (πέτρινο) λειτούργησε με χειρουργούς, νευροχειρουργούς, ορθοπεδικούς και γυναικολόγους
• Κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ μένουν κλειστές.

2.Υπερεργασία και υπερεφημέρευση: με αποτέλεσμα τη σωματική, πνευματική και ψυχική εξάντληση, με δυσμενείς συνέπειες στην άσκηση των ιατρικών καθηκόντων μας.
3.Μετακινήσεις: Εσωτερικές μετακινήσεις- εντέλλεσθε ιατρών από το τμήμα που υπηρετούν σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου, με τρόπο που όχι μόνο δεν επιλύει αλλά επιτείνει τα προβλήματα και μετακινήσεις γιατρών από υποστελεχωμένα τμήματα σε άλλες δομές υγείας.
4.Οι διακομιδές βαρέων πασχόντων
και διασωληνωμένων ασθενών στηρίζονται σε ειδικευόμενους γιατρούς με προϋπηρεσία εξαμήνου και σε ειδικευμένους, χωρίς την εξειδικευμένη επιστημονικά επάρκεια.
5.Γιατροί παραιτούνται και η διοίκηση μιλάει για οικογενειακές και οικονομικές επιλογές τους.
6.Στις περισσότερες κλινικές ένας γιατρός σε νοσοκομείο με καθημερινή εφημέρευση δεν είναι αρκετός, για ασφαλή κάλυψη εφημερίας.
Εκτός και αν κάποιοι υποστηρίζουν το «πάμε κι όπου βγει».
Μαζικές, στοχευμένες και άμεσες προσλήψεις, ορθές κεντρικές και διοικητικές αποφάσεις.
Τι νόημα έχουν οι κορδέλες, τα κτήρια και τα μηχανήματα όταν δεν υπάρχουν γιατροί;
7.Χριστός Ανέστη

Με εκτίμηση
Το Δ.Σ της Ε.Ν.ΙΑ.Λ

Από admin

Verified by MonsterInsights