Επιμνημόσυνη δέηση για τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης στους Βελεσσιώτες

Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης τελέστηκε στον ιερό ναό στους Βελεσσιώτες, τόπο καταγωγής του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η επιμνημόσυνη δέηση για τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης Δημήτρη Κουτσούμπα, ιερέα – δάσκαλο, και Κωνσταντίνο Κουτσούμπα, που εκτελέστηκαν τον Απρίλιο του 1944 από τους ναζί.

Πρόκειται για τον παππού και τον θείο του Δημήτρη Κουτσούμπα, που παραβρέθηκε και έγινε θερμά δεκτός από φίλους, συγγενείς και συγχωριανούς που παραβρέθηκαν, ανάμεσά τους και ο δήμαρχος Δομοκού Χ. Λιόλιος. Τη δέηση τέλεσε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών.

Μετά το τέλος της δέησης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: “Για μας, για όλη την οικογένεια, για το χωριό, για την πατρίδα, δεν είναι μόνο μέρα μνήμης σήμερα, αλλά είναι και μέρα υπόσχεσης να συνεχίσουμε στα ιδανικά που πάλεψαν και ο Παπαδημήτρης Κουτσούμπας, οδηγώντας τον εαυτό του, το γιό του και άλλους από τους Γερμανούς ναζί κατακτητές στο θάνατο, αλλά ο θάνατος σημαίνει αθανασία στη σκέψη μας, στη ζωή μας. Τελικά η θυσία τους αποδίδει καρπούς γιατί συνεχίζουμε αυτό τον μεγάλο ηρωικό αγώνα που έκαναν εκείνοι οι ΕΑΜίτες αγωνιστές, αλλά και οι μετέπειτα συνεχιστές τους σε όλους τους αγώνες του λαού μας”.

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών εξήρε το παράδειγμα των αγωνιστών ηρώων τονίζοντας πως “είναι ήρωες της πατρίδας, της πίστης, των ιδανικών του λαού μας, ήρωες της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας” και σημείωσε πως “από αυτόν εδώ τον τόπο, μαζί με άλλους συγχωριανούς, επειδή πίστευαν στην ειρήνη, στη δημοκρατία, στην ανεξαρτησία, πίστευαν σε μία ελεύθερη πατρίδα, μακριά από κάθε δυνάστη, σύρθηκαν στο μαρτύριο, στο στρατόπεδο της συγκεντρώσεως, μετέπειτα στο θάνατο τον μαρτυρικό για να αποτελούν μία αιώνια παρακαταθήκη για όλους μας ανεξαιρέτως και ιδιαίτερα για τους σύγχρονους Έλληνες, τους σύγχρονους Ευρωπαίους, τους σύγχρονους πολίτες” και κατέληξε “πώς είναι δυνατόν όταν έχει υπογραφεί η ελευθερία με τόσο αίμα και με τέτοιο αίμα, πώς είναι δυνατόν να ανεχόμαστε να εργαλειοποιείται η πίστη, η Εκκλησία, η πατρίδα, να εργαλειοποιούνται ιδανικά από νοσταλγούς και διαδόχους αυτών που οδήγησαν στο μαρτύριο τον πατέρα Δημήτριο και τόσους άλλους.

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για εμάς, που μας συγκινεί αλλά και μας δίνει δύναμη. Η θυσία αυτών των ανθρώπων αποτελεί για εμάς πηγή έμπνευσης και δύναμης για να σταθούμε όρθιοι όσο μπορούμε σε ένα δύσκολο σήμερα”.

Αργότερα στο καφενείο του χωριού Βελεσιώτες ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με αφορμή την επίσημη προκήρυξη των εκλογών επισήμανε πως “είναι μια δύσκολη μάχη και θα πρέπει σ’ αυτή τη μάχη ο ελληνικός λαός να βγει πιο δυνατός.

Πιστεύουμε ότι μπορεί ο ελληνικός λαός -το κίνημά του- να είναι πιο δυνατός και να έχει αποτελέσματα στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει, για να ανοίξει ένας δρόμος καλύτερος για αλλαγές στην κοινωνία, στην οικονομία, προς το συμφέρον των εργαζομένων, των εργατών, των αγροτών, των επαγγελματιών, των επιστημόνων, της νεολαίας, των γυναικών, όλων των οικογενειών που υποφέρουν όλα αυτά τα χρόνια απ’ την πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Αυτό μπορεί να γίνει, πιστεύουμε, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ στη Βουλή. Θα “πέσουν” πολλά εκβιαστικά διλήμματα, πολλές υποσχέσεις, οι οποίες τελικά δεν ανταποκρίνονται ούτε στην πραγματικότητα, τις οποίες ξεχνάνε -τα διάφορα κόμματα που κυβέρνησαν και θέλουν να μας ξανακυβερνήσουν- την επόμενη αμέσως των εκλογών”.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε επίσης πως “το ΚΚΕ, ξέρετε, ότι θα είναι μπροστά σ’ αυτούς τους αγώνες, θα είναι μέσα στη Βουλή κι έξω απ’ αυτή και θα παλεύει για να έχει ο εργάτης, ο αγρότης, η λαϊκή οικογένεια πραγματικά αποτελέσματα σ’ αυτούς τους αγώνες. Ειδικά εδώ στη Φθιώτιδα αξίζει να υπάρχει βουλευτής του ΚΚΕ.

Τόσα χρόνια, δεκαετίες, δεν υπήρχε και είδατε ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο. Συνήθως εκπροσωπούμαστε στη Βουλή, εδώ στο νομό, από τα κόμματα του κατεστημένου, από τη ΝΔ, παλιότερα απ’ το ΠΑΣΟΚ, απ’ το ΣΥΡΙΖΑ. Πάμε απ’ το κακό στο χειρότερο, ούτε τα αντιλαϊκά μέτρα των μνημονίων καταργήθηκαν, ούτε άλλοι νόμοι καταργήθηκαν. Αντίθετα νομοθετούνται συνεχώς αντιλαϊκά μέτρα και έρχονται και καινούργια μέτρα αυτήν την περίοδο, μετά τις εκλογές.

Γι’ αυτό χρειάζεται βουλευτής του ΚΚΕ και από τη Φθιώτιδα, χρειάζονται πολλοί βουλευτές απ’ όλους τους νομούς της χώρας, έτσι ώστε να δυναμώσουμε, να αποκαλύπτουμε, να σας ενημερώνουμε έγκαιρα και να μπορούμε να έχουμε τη δύναμη να πιέζουμε, να διεκδικούμε ώστε να έχουν αποτελέσματα τα αιτήματα σας”.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στα μεγάλα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών της περιοχής, λέγοντας πως “εδώ είναι μια μεγάλη αγροτική περιοχή με μεγάλη καλλιέργεια, ξέρουμε ότι το κόστος της αγροτικής παραγωγής, έχει φτάσει «στο θεό» και ο αγρότης δεν μπορεί να ζήσει, δεν μπορεί να καλλιεργήσει, δεν μπορεί να μείνει στο χωριό του.

Έτσι, παρουσιάζεται και το φαινόμενο συνεχώς να συρρικνώνεται ο πληθυσμός, να αδειάζουν τα χωριά μας, να αδειάζουν οι πόλεις μας στην ύπαιθρο και να οδηγούνται όλοι προς το κέντρο ή να φεύγουν οι νέοι μας προς στο εξωτερικό. Σ’ αυτά πρέπει να μπει ένας φραγμός, πρέπει να μπει ένα τέλος, αλλά χρειάζεται άλλη πολιτική, χρειάζεται πραγματικά ο λαός να είναι στην εξουσία, χρειάζεται να έχει την οικονομία, την παραγωγή στα χέρια του, χρειάζεται να ελέγχει τους εκλεγμένους και να μπορεί να τους ανακαλεί ανά πάσα στιγμή.

Τέτοιο πρόγραμμα έχει το ΚΚΕ, γι’ αυτό αγωνίζεται και ξέρετε ότι εμείς δεν λέμε άλλα προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά. Δεν αλλάζουμε τις μάσκες, όπως οι άλλοι που παίζουν τη μασκαράτα και τις κοκορομαχίες στη Βουλή με διάφορα επιμέρους ζητήματα.

Γιατί υπάρχουν κεντρικά στρατηγικά ζητήματα με τα οποία καθορίζεται η πορεία του τόπου, κι όχι να ασχολούμαστε με τα σκανδαλάκια, τα μικρότερα ή τα μεγαλύτερα, όλη την ώρα και να μην ασχολούμαστε με τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, της αγροτικής παραγωγής, της βιομηχανικής παραγωγής, της ανάπτυξης του τόπου μας, το πως θα προστατευθεί η κατοικία του εργαζόμενου, πως θα γίνει πιο φθηνό το ρεύμα, πως θα σταματήσουμε συνεχώς να πληρώνουμε φόρους.

Ο ελληνικός λαός πληρώνει το 95% της φορολογίας, όπως είδατε από τα στοιχεία του προϋπολογισμού προχθές, ενώ οι «μεγάλοι» βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες, μεγαλέμποροι πληρώνουν μόνο το 5%. 95% η λαϊκή οικογένεια, ο εργάτης, ο αγρότης και 5% μόνο φόρους για τους πολύ «μεγάλους» που δεν ξέρουν τι έχουν, δισεκατομμύρια για να τα βγάζουν στο εξωτερικό ή για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους”, σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας καλώντας τους κατοίκους να ενισχύσουν το ΚΚΕ και στην Φθιώτιδα.

Δημήτρης Κουτσούμπας
Επιμνημόσυνη δέηση για τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης στους Βελεσσιώτες
Επιμνημόσυνη δέηση για τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης στους Βελεσσιώτες

Από admin

Verified by MonsterInsights