ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Στις κάλπες σήμερα ο ελληνικός λαός για τις  βουλευτικές εκλογών της 25ης Ιουνίου. Τα 21.634 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα είναι έτοιμα για να διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία. Η δύναμη του εκλογικού σώματος είναι 9.813.595 Έλληνες πολίτες εκ οποίων 4.763.264 άνδρες και 5.050.331 γυναίκες.

 

Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 και κλείνουν στις 19:00.

 

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων.

Με βάση το Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι είναι άνω των 70 ετών, όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας και οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν συστάθηκε εκλογικό τμήμα λόγω μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.

 

Για τη διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, https://mpp.ypes.gov.gr/#/, η οποία είναι προσβάσιμη και από το Gov.gr.  Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τις τηλεφωνικές γραμμές 2131361500 και 2131313800.

 

Οι εκλογείς θα πρέπει να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους, ακόμα κι αν έχει λήξει. Εναλλακτικά δεκτό είναι κάθε έγγραφο ταυτοπροσωπίας, όπως άδεια οδήγησης και ατομικό βιβλιάριο υγείας. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.

 

Λόγω των εκλογών, λειτουργούν το Σαββατοκύριακο τα γραφεία έκδοσης ταυτότητας και διαβατηρίων στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, όπως και οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων (όπως ληξιαρχείο και τμήμα δημοτικής κατάστασης) για ενημέρωση του κοινού και για έκδοση πιστοποιητικών ταυτοπροσωπίας.

 

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 30η Απριλίου 2023 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτές τις εκλογές χρήση αυτής της δυνατότητας έχουν δικαιώματα να κάνουν περίπου 146.000 ψηφοφόροι για τους οποίους συστάθηκαν 335 αμιγή και 101 μεικτά εκλογικά τμήματα.

 

Τι ισχύει με τις άδειες των εκλογών

 

Κάθε μισθωτός δικαιούται άδεια μετ’ αποδοχών προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Κανένας εργοδότης δεν μπορεί να σε εξαναγκάσει στο αντίθετο.

 

Η σχετική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει:

 

Α. Για τους μισθωτούς με καθεστώς εξαήμερης εργασίας

 

Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 100 – 200 χλμ. χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης μέρας, για απόσταση 201 – 400 χλμ. χορηγείται άδεια 2 εργάσιμων ημερών και για απόσταση άνω των 400 χλμ. άδεια 3 εργάσιμων ημερών.

Β. Για τους μισθωτούς με καθεστώς πενθήμερης εργασίας

 

Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200 – 400 χλμ. χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης μέρας, ενώ για απόσταση άνω των 400 χλμ. χορηγείται άδεια 2 εργάσιμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

 

Γ. Όσοι μετακινούνται από και προς νησιά στα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, δικαιούνται άδεια που οφείλει να παίρνει υπόψη τις ειδικές συνθήκες, π.χ. συχνότητα πλοίων.

Δ. Για όσους μισθωτούς η Κυριακή 25η Ιούνη είναι εργάσιμη μέρα, θεωρείται μέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές.

Η ειδική άδεια άσκησης του εκλογικού δικαιώματος δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών και ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΗ ΔΩΣΟΥΝ.

Μετακίνηση με όλα τα μεταφορικά μέσα

Με λεωφορεία και άλλα μεταφορικά μέσα μετακινούνται προς τον τόπο που ψηφίζουν ετεροδημότες από μια σειρά περιοχών της χώρας, μεταξύ άλλων προς:

Αθήνα – Λαμία – Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Σέρρες

Αθήνα – Πάτρα – Αγρίνιο – Άρτα – Ηγουμενίτσα – Γιάννενα

Όσον αφορά τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους, όπως ίσχυε και στις εκλογές της 21ης Μάη, η ελεύθερη διέλευση θα ξεκινήσει στις 12 τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 24 Ιούνη και θα διαρκέσει έως τις 8 π.μ. το πρωί της Δευτέρας 26 Ιούνη.

Νέα ψηφοδέλτια

Οι εκλογές της 25ης Ιούνη θα γίνουν με ΝΕΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ, στα οποία οι υποψήφιοι αναγράφονται όχι με αλφαβητική σειρά, αλλά με λίστα που διαμορφώνει κάθε πολιτικό κόμμα, και έτσι ανακηρύσσονται από τον Αρειο Πάγο.

Από admin

Verified by MonsterInsights