ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ
ΕΔΡΑ: ΛΑΡΥΜΝΑ ΛΟΚΡΙΔΑΣ
ΑΡ. ΕΓΚΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 106/84                                               ΛΑΡΚΟ 07/07/2023
ΑΡ. ΤΗΛ.: 2233041403 /44437
ΑΡ.ΦΑΞ: 2233041164
Αρ. Πρωτ.:  -154-     
Ανακοίνωση – Ενημέρωση
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Την Τρίτη 04/07/2023 και την Πέμπτη 06/07/2023 πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με το νομικό
σύμβουλο του Σωματείου και την Ειδική Διαχείριση αντίστοιχα.
Στη συνάντηση με το νομικό σύμβουλο τα σωματεία ενημερώθηκαν για την εξέλιξη όλων των
νομικών κινήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί και προσδιορίστηκε η συνέχεια. Εντός του Ιουλίου 
θα γίνει αναλυτική ενημέρωση στους εργαζόμενους από τον ίδιο, για όλα τα ζητήματα και 
τους χειρισμούς που κάνουμε (θα σας ενημερώσουμε για τον τόπο, την ημέρα και την ώρα
της ενημέρωσης από τον νομικό σύμβουλο).

Στη συνάντηση με την Ειδική Διαχείριση τα Σωματεία αρχικά ζήτησαν ενημέρωση σχετικά με το «τι
προβλέπεται για τους εργαζομένους μετά και τη λήξη των συμβάσεων στις 15/07/2023, αλλά και την πορεία της μεταβίβασης της εταιρείας». Αυτό βέβαια για τα σωματεία και τους εργαζόμενους πηγαίνει
συνδυασμένα με το κύριο αίτημα μας να υπάρξει άμεσα πρωτοβουλία της Κυβέρνησης , τώρα, να έρθουν υλικά για την συντήρηση της ΛΑΡΚΟ, να υπάρξει σχεδιασμός ενιαίας επαναλειτουργίας με όλους τους εργαζόμενους στην εργασία.

 

Σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε : «Οι νέες συμβάσεις έχουν αποσταλεί στα γραφεία
προσωπικού και έχουν διάρκεια μέχρι και τις 31/12/2023. Το ίδιο θα ισχύει και για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες, καθώς και για τους αυτοαπασχολούμενους μικροεργολάβους. Η Ειδική Διαχείριση δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμα συνάντηση με τους νέους αρμόδιους υπουργούς. 
Η συντήρηση και η επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ εξαρτάται από τη συνεννόηση μεταξύ της Κυβέρνησης και του επενδυτή σε συνδυασμό με τις γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτεί η μεταβίβαση της. Τον Ιούλιο εκκρεμεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που είχε προσφύγει το δεύτερο επενδυτικό σχήμα ( οι Ιρλανδοί) και το Σεπτέμβρη εκκρεμεί η εκδίκαση της προσφυγής τους στο ΣτΕ».

 

Για την επίσκεψη κλιμακίου του επενδυτή στο εργοστάσιο την Δευτέρα 5/7/23., σύμφωνα με τα
λεγόμενα του ειδικού διαχειριστή «αυτή ήταν στα πλαίσια περισυλλογής στοιχείων και εικόνας για την
πραγματική κατάσταση που επικρατεί, μία διαδικασία που πραγματοποιείται από τον επενδύτη τακτικά».
Το δεύτερο και πολύ σοβαρό ζήτημα που έθεσε το σωματείο ήταν η «εκρηκτική» κατάσταση
που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς. Παρότι το σωματείο έγκαιρα είχε θέσει όλα
τα ζητήματα στη τοπική Διεύθυνση σε δύο σχετικές συναντήσεις (πριν 3 μήνες), είχαν καταγραφεί όλα τα προβλήματα και είχε συμφωνηθεί η επίλυση τους, δεν έχει γίνει τίποτα. Οι συνθήκες είναι τριτοκοσμικές και εν μέσω καλοκαιριού ασφυχτικές.

 

Συγκεκριμένα :

 

● Δεν υπάρχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό (ψύκτες- φίλτρα). Η τοπική διεύθυνση είχε δεσμευτεί
ότι θα το λύσει.
● Παρουσιάζεται έκθεση σε θερμική καταπόνηση, ιδίως εν μέσω καύσωνα. Τα μέσα ψύξεως
είτε δεν υπάρχουν, είτε είναι ακατάλληλα λόγω ελλιπούς συντηρήσεως, με αποτέλεσμα οι
οικίσκοι στα πόστα των εργαζομένων να είναι «θερμοκήπια». Η τοπική διεύθυνση είχε
δεσμευτεί ότι θα το λύσει.
● Έχουμε ζητήσει μπογιές για να βάψουμε τα πόστα εργασίας μόνοι μας οι εργαζόμενοι, για να βελτιώσουμε τις συνθήκες υγιεινής. Η διεύθυνση έχει δεσμευτεί ότι θα χορηγηθούν.
● Δεν έχουν χορηγηθεί άρβυλα εργασίας. Από την ειδική διαχείριση μας είπαν ότι «έχουν παραγγελθεί και θα χορηγηθούν άμεσα».
● Μας είπαν ότι «είχαν παραγγελθεί και φόρμες εργασίας, αλλά ακυρώθηκε η παραγγελία μετά από παρέμβαση της τοπικής διεύθυνσης και τη διαβεβαίωση της στην ειδική διαχείριση ότι υπάρχουν».
Αναδείξαμε την πραγματικότητα στην ειδική διαχείριση, δηλαδή ότι οι φόρμες που δόθηκαν είναι διανομή από stock, με αποτέλεσμα να είναι υπερβολικά μεγάλες και άκρως ακατάλληλες για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Παράλληλα έχει δοθεί η απαράδεκτη εντολή από την τοπική διεύθυνση «να υπογράφουν οι εργαζόμενοι την παραλαβή τους, είτε την παραλάβουν, είτε όχι».
 Αιτηθήκαμε να συνεννοηθούν ειδική διαχείριση και τοπική διεύθυνση και να γίνει νέα παραγγελία με τα πραγματικά νούμερα των εργαζομένων.
 
● Τα διοικητικά μέτρα της τοπικής διεύθυνσης να καταργήσει χώρους εργασίας (π.χ. στέγαση Σ1 και Σ4) ή να ενσωματώσει τις βάρδιες σε ορισμένα τμήματα (π.χ. Π3) δεν ακολουθήθηκαν με παράλληλη πρόβλεψη για νέους χώρους (π.χ. νέα isobox). Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να στοιβάζονται κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο.

 

Ο Ειδικός διαχειριστής μας δήλωσε πως «δεν έχει λάβει καμία σχετική εισήγηση – αίτημα από την Διεύθυνση και πως συμφωνεί να παρθούν άμεσα μέτρα, αρκεί να τα εισηγηθεί η τοπική διεύθυνση».
Ταυτόχρονα τέθηκε το ζήτημα του τρόπου χορήγησης των αδειών και από τον Αύγουστο να
σταματήσει το μέτρο της υποχρεωτικής μηνιαίας χορήγησης και να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε τμήμα ,σε κάθε βάρδια να τις διαχειριστεί όπως έκανε όλα τα χρόνια. Η απάντηση ήταν θετική και μας παρέπεμψε σε συνεννόηση με το προσωπαρχείο.

 

Τέλος τέθηκε το ζήτημα της χορήγησης κατοικιών σε εργαζόμενους και με έκπληξη μάθαμε πως «από την πρώτη στιγμή που έλαβε καθήκοντα η ειδική διαχείριση υπάρχει σχετική επιτροπή όπου συμμετέχει και το σωματείο», μάλιστα μας πρότεινε να «ζητήσουμε από τοπική διεύθυνση να μας δείξει και τη σχετική οδηγία που έχει δώσει ο ειδικός διαχειριστής».

 

Ως Σωματείο δηλώσαμε πως όχι μόνο δεν είναι κανένας μας μέλος αυτής της επιτροπής, όχι μόνο δεν έχουμε καμία ενημέρωση για την ύπαρξη της, αλλά έχει τεθεί πολλές φορές θέμα στην τοπική διεύθυνση να υπάρξει τέτοια επιτροπή και η απάντηση της είναι ότι «ο ειδικός διαχειριστής έχει καταργήσει την επιτροπή διαχείρισης του οικισμού». Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον, να μάθουμε από ποιους απαρτίζεται αυτή επιτροπή, ποιός «εκπροσωπεί» το Σωματείο ,καθώς και γιατί δεν είναι το σωματείο ενήμερο.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Για όλα τα παραπάνω έχουμε αιτηθεί συνάντηση και αναμένουμε ακόμα απάντηση από την τοπική Διεύθυνση.
Δεν μας ενδιαφέρει εάν υπάρχει σκοπιμότητα ή αμέλεια για όλα αυτά τα προβλήματα και ούτε έχουμε τη διάθεση να σεναριολογούμε στο το γιατί δεν έχουν λυθεί.

 

Η λύση μας ενδιαφέρει. Και αν δώσουν άμεσα λύση οι υπεύθυνοι θα την δώσουν οι εργαζόμενοι με πρακτικά μετρά.

Δεκαετίες καήκαμε για την παραγωγή της ΛΑΡΚΟ. Σχεδόν τέσσερα χρόνια δίνουμε ένα ηρωικό αγώνα, για να συνεχίσει να λειτουργεί, για το μεροκάματο και την αξιοπρέπεια μας.

Δεν θα παραιτηθούμε από αυτό τον αγώνα!
Δεν θα φύγουμε από τον τόπο μας!
Είμαστε εδώ, είμαστε πιο ενωμένοι και δυνατοί από ποτέ!
 
Τις επόμενες ημέρες θα αιτηθούμε συνάντηση με τα αρμόδια υπουργεία και τον επενδύτη.
Επίσης θα σας καλέσουμε να παραβρίσκεστε στην συνεδρίαση του Δ.Σ. στο οποίο 
θα εκτιμηθεί η κατάσταση και θα συζητηθεί η δράση και η λειτουργία του σωματείου για το επόμενο διάστημα.

 

Από admin

Verified by MonsterInsights