ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΤΥΛΙΔΑΣ

Διαβάζοντας κάποιος το κείμενο του κυρίου Κων/νου Αθαν. Μπαλωμένου, Φυσικού στο stilida .com θα σκεφτεί ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τον πυρήνα ενός σεναρίου ηθογραφικού σίριαλ, ή ενός μυθιστορήματος μιας εποχής σε κάποιο φανταστικό ή υποθετικό χώρο.

Επειδή όμως πρόκειται για μια προσπάθεια αλλοίωσης ιστορικών γεγονότων που αφορούν την περιοχή της Στυλίδας, σε χρόνο σχετικά πρόσφατο, αφού υπάρχουν επιζώντες και γνωρίζοντες τα πραγματικά δεδομένα και επειδή η κατάληξη του κυρίου Μπαλωμένου στοχεύει στην ανακήρυξη του κυρίου Νικ.Tζαβούρη σε ευεργέτη του Δήμου και της περιοχής, θεωρούμε υποχρέωση μας, να αποκρούσουμε όσες ανακρίβειες περιέχονται στο κείμενο αυτό και να παραθέσουμε τα πραγματικά γεγονότα που έχουν ως εξής:

1) Όντως οι ΤΖΑΒΟΥΡΗ ήσαν 5 αδέλφια από την Μ. Ασία, που βρέθηκαν πρόσφυγες στην Ελλάδα κατά την Μικρασιατική καταστροφή.

Στην Στυλίδα εμφανίζονται την 10ετία 1960-70 με την ίδρυση του εργοστασίου μεταποίησης ελαιών ΔΑΝΕΞ (που είναι τα αρχικά των 5 αδερφών ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ -ΝΙΚΟΛΑΟΣ -ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ;-ΞΑΝΘΗ)με μεγαλύτερο ηλικιακά τον Δημήτριο και μικρότερο τον Νικόλαο(Νικόλας όπως τον αποκαλούσαν, ο οποίος στην περίοδο που εξετάζουμε ήταν και ο ιθύνων νους).

Στην περιοχή μας ήρθαν για να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην ελιά, μιας και σε αυτήν υπήρχε και υπάρχει Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΒΡΩΣΙΜΗΣ ΕΛΙΑΣ στην χώρα.

Που είναι οι ανακριβείς καταγραφές στο κείμενο του κυρίου Μπαλωμένου:

α) Ήδη πριν τον Β´Παγκόσμιο πόλεμο, οι αγρότες ελαιοπαραγωγοί δεν ήσαν ανοργάνωτοι, από τα Καμ.Βούρλα μέχρι την Γλύφα, σε όλα τα παραγωγικά ελιάς χωριά, υπήρχαν Ελαιουργικοί Συνεταιρισμοί.

β)Στα μεγαλύτερα εξ´ αυτών χωριά υπήρχαν και λειτουργούσαν ήδη, σύγχρονα για την εποχή τους ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ ( μερικά: ΣΤΥΛΙΔΑ επί της οδού Αγαθοκλέους και Θερμοπυλών, ΡΑΧΕΩΝ στην παραλία Ραχών όπου το σημερινό πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο, ΣΠΑΡΤΙΑ στο δημόσιο δρόμο Νέας και Άνω Σπαρτιάς δεξιά, ΠΕΛΑΣΓΙΑ στην είσοδο του χωριού από τον κόμβο Βαθυκοίλου εγγύς του πρατηρίου καυσίμων σήμερα κ,ά.)

Παράλληλα υπήρχαν και αρκετά ιδιωτικά ελαιοτριβεία σε όλη την περιοχή, στην Στυλίδα των αδερφών ΨΥΛΛΟΥ, του ΝΙΚ. ΚΟΥΤΣΙΚΟΥ και σχεδόν σε όλα τα χωριά.

Για την παραλαβή, μεταποίηση και προώθηση της βρώσιμης ελιάς, μιας και ο κύριος όγκος της παραγωγής της περιοχής αυτό αφορά, ήδη από το 1955, λειτουργούσε ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΙΚΟ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΕΙΟ ΠΡΑΣΙΝΗΣ -ΞΑΝΘΗΣ και ΜΑΥΡΗΣ ΕΛΙΑΣ, του οποίου μέτοχοι ήσαν όλοι οι Ελαιουργικοί Συνεταιρισμοί από Καμ. Βούρλα μέχρι Γλύφα και ατομικά οι παραγωγοί που το είχαν επιλέξει να είναι μερισματούχοι κατα την δύναμη των ελαιοδέντρων τους.

Το Κονσερβοποιείο αυτό ήταν από τα πλέον σύγχρονα για την εποχή του και το μεγαλύτερο ή από τα μεγαλύτερα στην χώρα, αφού απευθυνόταν στον μεγαλύτερο ελαιώνα βρώσιμης ελιάς στην Ελλάδα.

Παράλληλα στην Στυλίδα ήδη δραστηριοποιούνταν από χρόνια και ο ιδιωτικός τομέας με εγκαταστάσεις, όπως οι Αδερφοί Κουτσολιούτσου επί της οδού Αγαθοκλέους , η “ΕΛΑΜΕΡ„ στην παλαια εθνική οδό (έξω απο την Στυλίδα πρός Καραβόμυλο), πλήθος εμπόρων (Τουλιάτος, Γεραντές, Γούναρης)κλπ

Έτσι οι ελαιοπαραγωγοί ήσαν έρμαιοι των εκάστοτε αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών, που κεντρικός τους στόχος ήταν το ξεζούμισμα του μόχθου των αγροτών και των εργατών, αλλά δεν τους έλλειπε η Συνεταιριστική οργάνωση, τα Συνεταιριστικά Ελαιοτριβεία, το Συνεταιριστικό Κονσερβοποιείο και για όσους έχουν διαφορετικές αντιλήψεις υπήρχε έντονη παρουσία ιδιωτών επιχειρηματιών και με Ελαιοτριβεία ιδιωτικά και με ιδιωτικές επιχειρήσεις αγοράς και μεταποίησης
βρώσιμης ελιάς.

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΖΑΒΟΥΡΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΑΝΕΞ:

I)Δεν ήλθε στην Στυλίδα ως νέος σωσίας να σώσει τους άγρια εκμεταλλευόμενους ελαιοπαραγωγούς γιατί δεν είχαν διεξόδους, ήλθε να στήσει την επιχείρηση του σε μια πολλά υποσχόμενη περιοχή της ελιάς για τα κέρδη του.

II)Δεν έχτισε 2 εργοστάσια με κεφάλαια που έφερε από τον μόχθο της δουλειάς του, αλλά με τραπεζικό δάνειο, ύψους 63 εκατομμύρια δρχ.(το 1960-1970) και κρατική εγγύηση.

III)Το 1970-72 που πέθανε ο τελευταίος ΤΖΑΒΟΥΡΗΣ (ΝΙΚΟΛΑΣ) δεν γνωρίζουμε να άφησε περιουσία σε κοινωφελές ίδρυμα (αλήθεια ο κ.Μπαλωμένος που τόσες λεπτομέρειες μας δίνει απλόχερα, γιατί δεν μας λέει ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ), εκτός αν άφησε γενική διαθήκη ελλείψει απογόνων και λόγω υπερβολικών χρεών ακολούθησε ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ.

Το σίγουρο είναι ότι του θανάτου του κ. ΤΖΑΒΟΥΡΗ ,ακολούθησε πλειστηριασμός (από την δανειοδότρια Τράπεζα λόγω χρεών της ΔΑΝΕΞ, όπου συμμετείχαν η Ελλαιουργική, τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση και ο κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος.

Στον πληστηριασμό αυτό η Ελαιουργική απέκτησε τις εγκαταστάσεις της ΔΑΝΕΞ έναντι 33.000.000δρχ και λειτούργησε το κονσερβοποιείο Αγ.Μαρίνας (Βαϊνόρεμα) ώς Ελαιουργική πλέον.

IV)Το 200-2001 (λόγω οικονομικών προφανώς προβλημάτων των Συνεταιριστικών Βιομηχανικών Επιχειρήσεων ) ο Δήμος Στυλίδας (επί Δημαρχίας Γ Μύτη ), αξιοποιώντας νόμο που έδινε την δυνατότητα στους Δήμους να αγοράζουν εγκαταστάσεις συνεταιριστικών οργανώσεων στην περιοχή τους με ΑΤΟΚΑ και ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΔΑΝΕΙΑ από το ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ, ήλθε σε συμφωνία με την ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ και αγόρασε τις εγκαταστάσεις πρώην ΔΑΝΕΞ (Στυλίδας πλησίον Πάρκου του Λαού και Αγ. Μαρίνας Βαϊνόρεμα) έναντι του ποσού των 200 εκατομμυρίων δρχ.που λόγω αλλαγής του νομίσματος, αποπληρώνεται σε Ευρώ.

Το ΔΑΝΕΙΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΠΛΗΡΩΘΕΙ ΑΚΟΜΗ, το ξεχρεώνουν οι δημότες του Δήμου Στυλίδας απο Αυλάκι -Λογγίτσι μέχρι Γλύφα.

-ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΔΩΡΕΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΤΕΙ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ Ο ΝΙΚ.ΤΖΑΒΟΥΡΗΣ, Κύριε Μπαλωμένε;

-Καπιταλισμό έχουμε, ο κάθε επιχειρηματίας επιχειρεί με στόχο το ΚΕΡΔΟΣ, το δικό του και της επιχείρησής του.

-Σε ότι αφορά τον λαό της περιοχής, αν θέλει να επιλέξει όνομα για να το δώσει σε Πλατεία ή και να του στήσει ανδριάντα από τον χώρο εργασίας – επιχείρησης, υπάρχουν τόσοι αφανείς μεν, αλλά επώνυμοι ήρωες, θύματα εργατικών ατυχημάτων, επαγγελματικών ασθενειών, ανάπηροι εργατικών ατυχημάτων, μπορεί να διαλέξει απ αυτούς, θύματα της άγριας εκμετάλλευσης της εργοδοτικής ασυδοσίας και των στυγνών αντιλαϊκών αντιεργατικών νόμων, της εντατικοποίησης, της τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Μην ανάγουμε τους θύτες σε θύματα.

Όσο για τα χιλιάρικα που έδωσε ο κύριος ΝΙΚ. ΤΖΑΒΟΥΡΗΣ για την ανέγερση του Ναου της Α. Αικατερίνης και ο Χριστός είπε:

Δώσατε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ

Σε κάθε Ναό υπάρχει μαρμάρινη πλάκα που γράφει “ΔΩΡΗΤΑΙ„
Αν έδωσε θα είναι γραμμένο το όνομά του, αν δεν έδωσε δεν θα είναι γραμμένο.
Άγαλμα όμως και πλατεία ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ.

ΚΑΡΚΑΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΥΛΙΔΑΣ

Από admin

Verified by MonsterInsights