Χρόνης Αηδονίδης

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Χρόνης Αηδονίδης, ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της παραδοσιακής μας μουσικής.

Ο Χρόνης Αηδονίδης γεννήθηκε στις 23 Δεκέμβρη του 1928 στην Καρωτή, ένα μικρό χωριό στο Διδυμότειχο. Ο Πολυχρόνης Αηδονίδης ανατράφηκε ακούγοντας τους παραδοσιακούς σκοπούς και τα τραγούδια που τραγουδούσε η μητέρα του.

Τα δύσκολα — ιδιαίτερα στον Εβρο — χρόνια της Κατοχής και του Εμφύλιου βρίσκουν τον Χρόνη στο Διδυμότειχο, μαθητή στο τοπικό Γυμνάσιο. Εδώ παίρνει και τα πρώτα συστηματικά μαθήματα βυζαντινής μουσικής από τον σπουδαίο ανατολικοθρακιώτη πρωτοψάλτη Μιχάλη Κεφαλοκόπτη, ενώ παράλληλα μαθαίνει θεωρητικά πλάι στον ψάλτη Μανάκα.

Τελειώνοντας το Γυμνάσιο το 1948, υπηρετεί για ένα χρόνο ως κοινοτικός δάσκαλος στα Πετρωτά, το τελευταίο χωριό προς Βορρά πριν τη βουλγαρική μεθόριο, ενώ το 1949 βρίσκεται στην «παιδούπολη» της Ρόδου, σε αναζήτηση επαγγελματικού προσανατολισμού και αποκατάστασης.

Στη συνέχεια, καταλήγει στην Αθήνα ψάχνοντας για δουλιά. Το Μάρτη του 1950 προσλαμβάνεται στο «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο και, αφού περάσει από διάφορες θέσεις και υπηρετήσει επί σειρά ετών στο λογιστήριο, συνταξιοδοτείται τον Απρίλη του 1988.

Στο Σισμανόγλειο τον βρήκαν, το καλοκαίρι του 1953, ο λογογράφος Π. Παπαχριστοδούλου μαζί με τον μουσικό Παντελή Καβακόπουλο, οι οποίοι αναζητούσαν έναν καλό Θρακιώτη τραγουδιστή για την εκπομπή που είχαν στο ραδιόφωνο με παραδοσιακά τραγούδια.

Το πρώτο αργό τραγούδι που είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό (ΕΙΡ) ήταν το «Βαγγέλης καπετάνιος». Τις τελευταίες δεκαετίες ο τραγουδιστής Χρόνης Αηδονίδης αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο, ιδιαίτερα ως ερμηνευτής των αργών μελισματικών τραγουδιών της Αν. Θράκης, με το χαρακτηριστικό «βυζαντινίζον» χρώμα τους.

Από admin