Ερυθρά Θάλασσα

ΚΚΕ: Τόσο αυτή η αποστολή όσο και άλλες αποστολές ελληνικών πολεμικών πλοίων, στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού, στο πλαίσιο ΝΑΤΟικών σχηματισμών, αποδεικνύουν ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός της προμήθειας πολεμικών πλοίων και των άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός.

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης, ότι η Ελλάδα θα στείλει μία φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, ως τμήμα της ναυτικής δύναμης «Prosperity Guardian» που συγκρότησαν οι ΗΠΑ εναντίον των Χούθι της Υεμένης, εμπλέκοντας βαθύτερα τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στη Μέση Ανατολή.

«Η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο έχει πρωταρχικό συμφέρον για την διατήρηση της ελευθερίας των θαλάσσιων ζωνών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών. Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, ζήτησα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό ΓΕΝ, Ιωάννη Δρυμούση να συμμετάσχει φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική επιχείρηση “Prosperity Guardian” για την προστασία των εμπορικών πλοίων της ζωής των ναυτικών. Για το θέμα αυτό ενημέρωσα την αιγυπτιακή πλευρά. Είναι αυτονόητο η φρεγάτα που θα συμμετάσχει διαθέτει τα αναγκαία μέσα για την αποστολή», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποια θα είναι η φρεγάτα που θα σταλεί στην περιοχή.

Διευρύνεται η ελληνική εμπλοκή

Σημειώνεται ότι η ελληνική αστική τάξη, λόγω των μεγάλων συμφερόντων του εφοπλιστικού κεφαλαίου, έχει έτσι κι αλλιώς παρουσία στην περιοχή. Στελέχη του στρατού συμμετέχουν στην επιχείρηση «Enduring Freedom», η θαλάσσια περιοχή ευθύνης της οποίας είναι ακριβώς η Ερυθρά και Αραβική Θάλασσα, ο Περσικός Κόλπος και ο Ινδικός Ωκεανός αλλά και στην επιχείρηση «ασφαλείας» της ΕΕ «Atalanta» στο Κέρας της Αφρικής.

Ελληνική συμμετοχή υπάρχει επίσης στην πολυεθνική αποστολή «EMASOH / Agenor» της ΕΕ, με σκοπό «την ασφαλή και ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο, στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν».

Εξάλλου, στη Σαουδική Αραβία είναι ανεπτυγμένη η Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ), μια Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων «Patriot», ενώ διατηρεί στην ανατολική Μεσόγειο τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», ενταγμένη στη ΝΑΤΟική δύναμη SNMG2, και τη φρεγάτα «Αιγαίον» ενταγμένη στην «IRINI», επιχείρηση της ΕΕ που επισήμως «τρέχει» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, στο πλαίσιο της οποίας διατίθεται και ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ.

Να σταματήσει τώρα κάθε εμπλοκή, τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ:

«Η αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, με το πρόσχημα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και της προστασίας των εμπορικών πλοίων, εμπλέκει ακόμα πιο βαθιά τη χώρα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που σ’ αυτή τη φάση συνδέονται άμεσα με τη στήριξη της δολοφονικής πολιτικής του κράτους του Ισραήλ.

Τόσο αυτή η αποστολή όσο και άλλες αποστολές ελληνικών πολεμικών πλοίων, στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού, στο πλαίσιο ΝΑΤΟικών σχηματισμών, αποδεικνύουν ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός της προμήθειας πολεμικών πλοίων και των άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός.

Καμία δουλειά δεν έχουν ελληνικά πλοία ή άλλες στρατιωτικές μονάδες σε αποστολές που δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας και την προστασία των συνόρων της. Να σταματήσει τώρα κάθε εμπλοκή!».

902.gr

katiousa.gr

Από admin