ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Κοινή γραμμή πλεύσης προκειμένου να προχωρήσει το έργο της Πανελλήνιας Έκθεσης  Λαμίας αφήνοντας πίσω τις στρεβλώσεις αλλά και τα χρέη του παρελθόντος  αποφασίστηκε στην 14η έκτακτη ευρεία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων το βράδυ της Τρίτης.

Με την  παρουσία του Υπουργού  Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, των βουλευτών της Ν.Δ Γιάννη Οικονόμου, Γιώργου Κοτρωνιά και του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σαρακιώτη, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, του προέδρου του νέου φορέα της Π.Ε.Λ Λεωνίδα Κωστόπουλου καθώς και του προέδρου του ΕΒΕ Φθιώτιδας Θανάση Κυρίτση έγινε μια ουσιαστική και αναλυτική συζήτηση για το θέμα της ΠΕΛ. Παράλληλα αποφασίστηκε από κοινού να κατατεθεί το μεσημέρι της Τετάρτης  ψήφισμα στην αρμόδια  επιτροπή της Βουλής με  συγκεκριμένες προτάσεις πριν την ψήφιση , των διατάξεων για κατάργηση του παλιού ΝΠΔ.Δ. Αίτημα όλων  είναι να μην  αναλάβει ο νέος φορέας της ΠΕΛ κανένα χρέος το οποίο δημιούργησε και  για το οποίο ευθύνεται το παλιό νομικό πρόσωπο.

Χ. Σταϊκούρας: « Αναγκαία και  πολύ καλή η διάταξη αλλά χρειάζεται βελτιώσεις»

Αναγκαία –που χρήζει κάποιων βελτιώσεων- χαρακτήρισε τη ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος  Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι «ήρθε η Πολιτεία να αντιμετωπίσει ένα   πρόβλημα τεσσάρων χρόνων  κι αν δεν το αντιμετωπίζαμε θα βρισκόμασταν σε αδιέξοδο που είναι η αξιοποίηση του περιουσιακού στοιχείου» .

Ο  κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο χρονικό της υπόθεσης της ΠΕΛ από τη  νομοθετική ρύθμιση του 2019 μέχρι το Μάιο του 2021 όπου πρότεινε να προχωρήσει η  ΠΕΛ με τη μορφή  ΣΔΙΤ. «Δυστυχώς δεν εισακούστηκα» υποστήριξε ο Υπουργός  Υποδομών και Μεταφορών  εκφράζοντας τον προβληματισμό του ότι ακόμη και να προχωρήσει το έργο ανάπλασης της ΠΕΛ κανείς δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του την επόμενη μέρα αναφέροντας ως παράδειγμα το ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ όπου ο ιδιώτης αναγκάζεται να βάζει χρήματα.

« Βοηθήσαμε και βοήθησα στο δρόμο που επέλεξε η Τοπική αυτοδιοίκηση να βαδίσει στις ράγες του παρελθόντος» ξεκαθάρισε ο Χρήστος  Σταϊκούρας διαχωρίζοντας τη θέση του από τις επιλογές του αναπτυξιακού φορέα  εξασφαλίζοντας ένα κομμάτι της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο κ. Σταϊκούρας  σημείωσε ότι σήμερα θα κατατεθούν τέσσερις νομοθετικές παρεμβάσεις όπως  η αναστολή πληρωμών των  οφειλών προς το δημόσιο από 2 σε 4 έτη ενώ διακόπτονται οι εκκρεμείς δίκες.

Θ. Καραϊσκος: «Η τροπολογία αυτή υπήρχε στο συρτάρι από το  2022 και ήρθε όπως ήταν»

Για  θετική ρύθμιση έκανε λόγο ο πρώην δήμαρχος Λαμιέων και  επικεφαλής της μείζονας παράταξης του  Δημοτικού Συμβουλίου σημειώνοντας ότι το θέμα «είναι η ποιότητα της  ρύθμισης.   Έπρεπε να καταργηθεί το νομικό πρόσωπο. Διαφωνούμε στον  τρόπο θα γίνει αυτό». Ο Θύμιος Καραϊσκος επέρριψε ευθύνες στα εκάστοτε υπουργεία για την  απουσία διοίκησης σημειώνοντας ότι μετά από αίτημα του ο Δήμος  Λαμιέων προχώρησε σε επεμβάσεις στις  λεηλατημένες εγκαταστάσεις της ΠΕΛ πληρώνοντας σε τρία χρόνια 700 χιλιάδες ευρώ. Ο πρώην δήμαρχος Λαμιέων απαντώντας στον Χρήστο Σταϊκούρα για την πρόκριση ΣΔΙΤ, είπε ότι η δημιουργία του φορέα της ΠΕΛ είχε την σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας. Υποστήριξε δε ότι κανένα χρέος του παλιού νομικού προσώπου δεν μπορεί να πάει στην τοπική αυτοδιοίκηση αφού δεν το δημιούργησε ο νέος φορέας αλλά το παλιό νομικό πρόσωπο γιατί θα πρόκειται για «στραγγαλισμό».  Ο κ. Καραϊσκος χαρακτήρισε προς τη σωστή κατεύθυνση τις βελτιώσεις που προτάθηκαν αφού όπως είπε  «ελήφθησαν   υπόψη οι δικές μου παρατηρήσεις «και πρότεινε να γίνει εκκαθάριση του νομικού προσώπου με το μοντέλο της Κωπαϊδας.

Γ. Οικονόμου: «Θα είμαστε υπόλογοι αν φτάσουμε τόσο  κοντά να αναμορφώσουμε το κουφάρι της ΠΕΛ και να μην το κάνουμε»

Για ουσιαστικές και μεγάλες αδυναμίες στη ρύθμιση Θεοδωρικάκου έκανε  λόγο ο βουλευτής της ΝΔ  Γιάννης Οικονόμου παρότι δίνει λύσεις που έπρεπε να δοθούν από χρόνια. Ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι  με την τροπολογία που κατέθεσε ο ίδιος προσπάθησε να αντιμετωπίσει μια σειρά ζητήματα που δεν  προβλέπει η ρύθμιση .

«Γύρω από τη μορφή αξιοποίησης είχαν κατατεθεί διάφορες προτάσεις. Ενδεχομένως  έπρεπε να προκριθεί  το μοντέλο του ΣΔΙΤ» τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου για να συνεχίσει «Υπάρχουν 48 εκατομμύρια, ανάδοχος, συμβασιοποιημένο αντικείμενο, υπάρχουν οι υπογραφές και το έργο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και είμαστε υπόλογοι όλοι. Πού βρισκόμαστε σήμερα; Ανεξαρτήτως των ενστάσεων που θα είχα για το ποια ήταν η βέλτιστη λύση υπάρχει  μια εταιρεία». Ο Γιάννης Οικονόμου πρότεινε  να υπάρξει χρονοδιάγραμμα στη διαδικασία καταγραφής των χρεών της ΠΕΛ  και καθόλη  τη διάρκεια να διακοπούν δίκες και να μην κληθεί ο φορέας να πληρώσει τις οποιασδήποτε απαιτήσεις. Και κατέληξε: «Θα είμαστε υπόλογοι να φτάσουμε τόσο κοντά να  αναμορφώσουμε  ένα κουφάρι  και  να μην το κάνουμε. Δεν  θα μας το συγχωρήσει η τοπική κοινωνία σε κανέναν συλλογικά».

Γ. Κοτρωνιάς: «Πρέπει να βελτιωθεί η τροπολογία για  να  είναι βιώσιμο το σχέδιο της ΠΕΛ»

« Αν τα κάνουμε θάλασσα θα ζημιώσουμε την περιοχή μας και τις γενιές που έρχονται.  Όλοι μαζί να αφήσουμε την αναφορά μας στις αφετηρίες του καθενός και να δούμε πώς θα λύσουμε το θέμα» υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κοτρωνιάς που υπεραμύνθηκε της επιλογής του αναπτυξιακού φορέα της  ΠΕΛ σημειώνοντας ότι « Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει την  πρωτοβουλία όταν μπορείς να βρεις τα χρήματα και πράγματι δικαιώθηκαν». Ο κ. Κοτρωνιάς υπογράμμισε  ότι η τροπολογία που έρχεται δεν λύνει το πρόβλημα και πρέπει  να βελτιωθεί για να  είναι βιώσιμο το σχέδιο της ΠΕΛ.

Γ. Σαρακιώτης: «Πρέπει  να υπάρχει  συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων  και μετόχων»

Στο χρονικό της  υπόθεσης της ΠΕΛ από το 2017 αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης σημειώνοντας ότι το  2019 συγκροτήθηκε νέο νομικό πρόσωπο με τριμερή συμμετοχή που ήταν ένα πρώτο μεγάλο βήμα που χαιρετίστηκε. Από το 2020 όμως δεν υπήρξε καμία απάντηση μέχρι σήμερα με τις νέες εξελίξεις.

« Η διαχείριση είναι τραγική. Αν συνεχίσουμε με μονομερείς ενέργειες δεν  πρόκειται να δοθεί λύση. Πρέπει να υπάρχει συναίνεση εμπλεκομένων φορέων και μετόχων» κατέληξε ο Γιάννης Σαρακιώτης.

Φ. Σπανός: «Να αποκτήσει η ΠΕΛ την τιμή και δόξα που είχε»

Από τις πιο ουσιαστικές  συζητήσεις χαρακτήρισε την έκτακτη συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός  τονίζοντας ότι τα μέτρα που ακούστηκαν  είναι προς τη θετική κατεύθυνση.  «Καλωσορίζω την  κοινή πρόθεση,  τα κοινά αντανακλαστικά και την  κοινή βούληση να αποκτήσει η ΠΕΛ την τιμή και δόξα που δεν είχα  τη χαρά να τη ζήσω» κατέληξε.

Π. Πανουργιάς: « Πάρθηκαν πολύ γρήγορες αποφάσεις. Δεν ρωτηθήκαμε»

«Να μη βγει  αυτός  ο τόπος χαμένος και ζημιωμένος» ήταν τα πρώτα λόγια του Δημάρχου  Λαμιέων Πανουργιά Παπαϊωάννου στην τοποθέτησή του. « Υπάρχει  ένα μεγάλο αγκάθι που λέγεται ΠΕΛ συμφωνώ  στη νομοθετική ρύθμιση και την έχω ζητήσει από την πρώτη μέρα» σημείωσε ο κ. Πανουργιάς καταλογίζοντας ένα μεγάλο  λάθος στον υπουργό  κ. Θεοδωρικάκο να χρεώσει τη  σημερινή ΠΕΛ με χρέη  που δεν της ανήκουν. « Πόσα είναι αυτά τα  χρέη; Ξέρει κανένας;  Αν ξέραμε θα μπορούσε να γίνει άλλη κουβέντα τώρα» κατέληξε ο δήμαρχος Λαμιέων θεωρώντας ότι χωρίς να έγινε  εσκεμμένα,  πάρθηκαν πολύ γρήγορες αποφάσεις, χωρίς να ρωτηθεί ο Δήμος.

Θ. Κυρίτσης: «Να βρει η πόλη την ανάπτυξη που επιζητούμε»

Στην ανάγκη να υπάρξει «ένα  δυνατό επενδυτικό σοκ στη Λαμία κι αυτό μπορεί να είναι η ΠΕΛ» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θανάσης Κυρίτσης. «Είμαστε στο και με τη συζήτηση  που κάνουμε σήμερα.  Έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα» σημείωσε ο  κ. Κυρίτσης εκφράζοντας την κάθετη αντίθεση του Επιμελητηρίου με αυτή την τροπολογία. «Να καθαρίσει το παλιό νομικό πρόσωπο και να δοθεί  ένα καθαρό νομικό πρόσωπο με όραμα και σχέδιο που υπάρχει για να υλοποιηθεί το έργο για να μπορέσει αυτή η πόλη να βρει την ανάπτυξη που επιζητούμε» κατέληξε.Αγωνία για την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας – Τι έγινε στο Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο

Λ. Κωστόπουλος: «Δεν έστειλαν  έναν ελεγκτή  να  δουν τι γίνεται»

Στην απουσία οικονομικού ελέγχου από το αρμόδιο  Υπουργείο όλα αυτά τα χρόνια αναφέρθηκε ο  πρόεδρος της ΠΕΛ  Λεωνίδας Κωστόπουλος. « Ο φορέας αφέθηκε έρμαιο σε καταστάσεις. Από  το 2012 είναι ανάμεσα στους  95 αμαρτωλούς φορείς με  εικονικούς προϋπολογισμούς και  δεν  έστειλαν  ούτε έναν ελεγκτή να δουν τι γίνεται» υπογράμμισε για να συνεχίσει « το 2014 γίνεται η Ελατοχώρα , υπήρχε  καταλήστευση  κακοδιαχείριση σε  όλα τα επίπεδα  η κοινωνία βοά και  το κράτος δεν επεμβαίνει για  μια ακόμη φορά με αποτέλεσμα την  πλήρη κατάρρευση που οδήγησε σε όλα τα σημερινά προβλήματα». Ο κ. Κωστόπουλος  τόνισε ότι  αν δεν λυθεί τώρα το πρόβλημα, δεν θα λυθεί ποτέ. Αν και αιφνιδιαστική , η νομοθετική ρύθμιση έχει  θετικά στοιχεία αλλά πρέπει να ζητηθεί η παραχώρηση του χώρου πέραν των 30 ετών.

ilamia.gr

Από admin

Verified by MonsterInsights