ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΛΑΡΚΟ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 25.11.2024
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ
ΕΔΡΑ: ΛΑΡΥΜΝΑ ΛΟΚΡΙΔΑΣ
ΑΡ. ΕΓΚΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 106/84 ΛΑΡΚΟ 25/11/2024
ΑΡ. ΤΗΛ.: 2233041403 /44437
ΑΡ.ΦΑΞ: 2233041164
EMAIL:somatiolarcosel@gmail.com Επείγον
SITE: www.openlarco.com
Αρ. Πρωτ.: -352-
Προς:
- Υπουργό οικονομικών κ. Χατζηδάκη και Υφυπουργό κ. Πετραλιά
- Υπουργό ΥΠΕΝ κ. Σκυλακάκη και Γενικούς Γραμματείς κ. Αϊβαλιώτη και κ. Γκουντούφα
- Υπουργό Εργασίας κ. Κεραμέως και Γενικό Γραμματέα κ. Μηλαπίδη.
- Υπουργό Επικρατείας κ. Βορίδη
Κοινοποίηση:
- Διοίκηση ΔΥΠΑ κ. Πρωτοψάλτη, κ. Καραχάλιο και κ. Λουκίδη.
- Κοινοβουλευτικά κόμματα
Θέμα: « Αίτημα άμεσης συνάντησης. Το δίχτυ κοινωνικής προστασίας στους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα. Οι οικογένειες των απολυμένων και οι κοινωνίες στα ΛΑΡΚΟΧΩΡΙΑ καταστρέφονται. Συγκεκριμένες προτάσεις των απολυμένων που πρέπει να υλοποιήσει άμεσα η κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων».
Κύριοι
Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 18/11/2024 στην Διοίκηση της ΔΥΠΑ στον Άλιμο μεταξύ Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, Διοίκησης ΔΥΠΑ και Υπουργείο Εργασίας, για ακόμη μια φορά διαπιστώθηκε το αδιέξοδο των νομοτεχνικών παραλείψεων από την πλευρά της κυβέρνησης. Παραλείψεις που έχουμε τονίσει πριν ακόμη βγει η σχετική ΚΥΑ που περιείχε την εξειδίκευση της «επόμενης μέρας» των απολυμένων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.
Σε συνέχεια και της παραπάνω συνάντησης με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε:
- Την αγανάκτηση και την διαμαρτυρία μας απέναντι στην Κυβέρνηση που ενώ είναι κοινωνός των νομοτεχνικών προβλημάτων από την πρώτη στιγμή, 4 Μήνες μετά την απόλυση δεν έχει διορθώσει τις παραλείψεις.
- Την πρόταση των απολυμένων για το περιεχόμενο μιας νομοθετικής ρύθμισης η οποία επιτέλους θα βοηθήσει να ξεπεραστούν τα εμπόδια, θα αμβλύνει τις επιπτώσεις, θα βάλει σε λευκό το «κοινωνικό δίχτυ προστασίας».
- Τα συγχαρητήρια στους εργαζόμενους της ΔΥΠΑ οι οποίοι για την απορρόφηση των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ σε φορείς πράττουν τα δέοντα απέναντι στα αξεπέραστα όπως αποδεικνύονται νομοτεχνικά εμπόδια.
Η κατάσταση στους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ 4 Μήνες μετά την απόλυση (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ):
- Απολυμένοι: 853
- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ: 656.
- Έχουν απορροφηθεί: 389
- Απομένουν: 157 (από τους οποίους με ηλικία -54 124, με ηλικία +54 33)
- Από τους υπόλοιπους 197 που δεν έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν στα μητρώα ανέργων, 25 συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα, 25 έκαναν πρόσληψη σε άλλους εργοδότες, 147 είχαν παράλληλη ελεύθερη απασχόληση και δεν μπορούν να μπουν στα μητρώα, κατά επέκταση και στα προγράμματα.
- Στα στοιχεία της ΔΥΠΑ για τους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ και τα προγράμματα απασχόλησης δεν μετριούνται οι 30 απολυμένοι εργαζόμενοι που εργάζονταν στην ΛΑΡΚΟ μέσω εταιρειών με σύμβαση έργου. Αυτή η κατηγορία είναι καταχωρημένη στα μητρώα της ΔΥΠΑ με καταγγελία σύμβασης του εργοδότη που είχε σύμβαση έργου με την ΛΑΡΚΟ.
Σύνολο απολυμένων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ και δεν έχουν απορροφηθεί μέχρι σήμερα είτε γιατί δεν υπάρχουν θέσεις απορρόφησης, είτε γιατί δεν τους δίνει την δυνατότητα η Κ.Υ.Α: 157+ (30 απολυμένοι από την ΛΑΡΚΟ με σχέση εργασίας σε εργολαβία σύμβαση με έργου)= 187
Σύνολο πραγματικών απολυμένων που «το κοινωνικό δίχτυ προστασίας» δεν έχει εφαρμογή μέχρι σήμερα: 187+ 197= 384
Στην βάση της ισχύουσας Κ.Υ.Α για τους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ και μέσα στα πλαίσια του προϋπολογισμού που προβλέπει αυτή, σας προτείνουμε περιεχόμενο ρύθμισης το οποίο κατά την γνώμη μας θα λύσει τα νομοτεχνικά και θα βοηθήσει να ξεπεραστούν τα αντικειμενικά εμπόδια που έχουν κολλήσει την απορρόφηση των απολυμένων στα προγράμματα απασχόλησης και δεν αφήνουν να λειτουργήσει το «δίχτυ κοινωνικής προστασίας»:
- Ανεξάρτητα σε ποια ηλικιακή κατηγορία ανήκει ο απολυμένος να έχει ελεύθερη επιλογή φορέα απασχόλησης και δικαίωμα κινητικότητας (μόνο στους φορείς που περιέχονται στην ΚΥΑ συν 2-3 ακόμη που πρέπει να προστεθούν).
Πχ ένας απολυμένος της ΛΑΡΚΟ που είναι 54- να μπορεί να απορροφηθεί ή να μετακινηθεί σε δήμο ή ένας απολυμένος 54+ να μπορεί να απορροφηθεί ή να μετακινηθεί σε Κέντρο Υγείας.
Παράλληλα, στην ίδια κατηγορία φορέων (π.χ. δήμοι) να ενταχθούν φορείς που έχουν ζητήσει συγκεκριμένοι εργαζόμενοι (2-3) για την μετακόμιση της κατοικίας τους (π.χ Μυτιλήνη, Βόλος κ.α).
Με αυτή την ρύθμιση θα ξεπεραστεί το πρόβλημα απορρόφησης το οποίο σήμερα έχει κολλήσει σε Φθιώτιδα και Βοιωτία. Οι 100 συνολικά απολυμένοι στην κατηγορία 54- στις απομακρυσμένες από φορείς υποδοχής περιοχές του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στην Λάρυμνα Φθιώτιδας και των μεταλλείων της στην περιοχή του Αγίου Ιωάννου Βοιωτίας θα μπορέσουν να απορροφηθούν στον Δήμο Λοκρών και τον Δήμο Ορχομενού οι οποίοι δεν έχουν καλύψει των αριθμό θέσεων που είχαν ζητήσει όπως πχ ο δήμος Ορχομενού ή έχουν ανάγκες και για άλλες όπως πχ ο δήμος Λοκρών.
Έχουμε με όλους τους τόνους επισημάνει το αντικειμενικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και στα μεταλλεία του Αγίου Ιωάννου Βοιωτίας και δεν έχουν απορροφηθεί ακόμη στα προγράμματα απασχόλησης. Υπάρχουν δύο βασικές αιτίες:
- Είναι η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από τον τόπο κατοικίας μέχρι τους φορείς υποδοχής. Για παράδειγμα η μεταφορά ενός εργαζομένου από την Λάρυμνα μέχρι την Αταλάντη (η οποία είναι ο πιο κοντινός προορισμός που υπάρχουν φορείς υποδοχής) και η επιστροφή του, απαιτεί 80 χιλιόμετρα ημερησίως με υποχρεωτική διέλευση από διόδια. Δηλαδή συνολικό ελάχιστο κόστος μεταφοράς σε ημερήσια βάση 80 χιλιόμετρα × 0,13 ευρώ/Χιλ= 10,24 ευρώ+ διόδια (4,20 ευρώ×2)=18,64 ευρώ/ημέρα, δηλαδή 18,64×22 ημέρες= 410,08 ευρώ το μήνα έξοδα μετακίνησης+ 100 ευρώ συντήρηση οχήματος= 510 ευρώ συνολικό κόστος μετακίνησης.
Ο καθαρός μισθός του προγράμματος είναι 950 ευρώ, εάν τα 510 ευρώ είναι έξοδα, απομένουν 440 ευρώ καθαρά για να ζήσουμε, δηλαδή 70 ευρώ λιγότερα από το επίδομα ανεργίας. Σημειώνεται ότι η μεταφορά σε άλλο φορέα υποδοχής όπως πχ η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας οι οποία έχει ζητήσει 100 θέσεις στην Λαμία απαιτεί υπερδιπλάσια χιλιόμετρα και διόδια 200χιλ+2 σταθμούς διοδίων/ημέρα.
Στα πλαίσια των διακηρύξεων της κυβέρνησης για «μέτρα προστασίας των δασών, επάνδρωση των δασαρχείων κτλπ», κάναμε προσπάθειες διαλόγου με τους αρμόδιους. Μας ζήτησαν και καταθέσαμε ολοκληρωμένες και χωρίς κόστος υλοποίησης προτάσεις. Μας ζήτησαν να τους παρουσιάσουμε πόσοι απολυμένοι ενδιαφέρονται, τι ηλικία και προσόντα έχουν. Το κάναμε. Όλοι είχαν τα προσόντα για τις υπηρεσίες που απαιτούνται στα δάση. Στην συνέχεια μας ζήτησαν προτάσεις διαθέσιμων κτιριακών υποδομών που θα στεγαστούν οι εργαζόμενοι. Τις δώσαμε και αυτές. Τους προτείναμε κτιριακές υποδομές έτοιμες, προβλεπόμενες, με έπιπλα εργασίας, χωρίς επιβάρυνση ενοικίου, ενέργειας, ύδρευσης και αποχέτευσης, μέσα σε προστατευόμενη δασική περιοχή. Ενώ τους δώσαμε ότι μας ζήτησαν, τελικά μας απάντησαν:? «πολύ καλή και συμφέρουσα πρόταση, αλλά δεν έχουμε το απαραίτητο αριθμό στελεχιακού προσωπικού που θα σας διοικεί».
Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πως θα προστατευτούν τα δάση, αλλά δεν θα επιμείνουμε για αυτό και για αυτό προτείνουμε απελευθέρωση επιλογής φορέα για να απορροφηθούν στους δήμους (υπάρχουν ακάλυπτες ανάγκες) και απολυμένοι της ηλικιακής κατηγορίας 55-.
- Εξαίρεση από τους κανόνες του προσοντολογίου.
Πολλοί από τους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ δεν έχουν τελειώσει υποχρεωτική εκπαίδευση, αλλά πχ είναι κάτοχοι διπλωμάτων χειρισμού μηχανημάτων ή ειδικευμένοι εργατοτεχνίτες. Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην ενότητα Βοιωτίας πχ δεν μπορεί να απορροφήσει μεγάλο αριθμό απολυμένων επειδή αντιμετωπίζει πρόβλημα με τους σχετικούς νόμους περί υποχρεωτικών προσόντων προσλήψεων. Αυτό το νομοτεχνικό εμπόδιο είναι η δεύτερη κύρια αιτία που δεν επιτρέπει την απορρόφηση.
- Ρύθμιση που να προβλέπει το δικαίωμα ένταξης στα προγράμματα απασχόλησης και για τους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ οι οποίοι εργάζονταν σε αυτή μέσω εταιρειών σύμβασης έργου.
Το προβλέπει η τροπολογία για την ΛΑΡΚΟ που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2022. Κατά την περίοδο των απολύσεων είχαν δεσμευτεί δημόσια σε ΜΜΕ η υπουργός εργασίας, τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και ο πρωθυπουργός σε συνάντηση με τα σωματεία. Οι απολυμένοι αυτής της κατηγορίας είναι εγκλωβισμένοι στην αναμονή.
- Με υποχρέωση του φορέα υποδοχής ή της ΔΥΠΑ κάλυψη οδοιπορικών και διοδίων για διαδρομές που ξεπερνούν τα 40 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας στον φορέα υποδοχής και γυρισμό.
Τα ενοίκια στις εργατούπολεις είναι απλησίαστα για να μπει ένας απολυμένος στην διαδικασία να εγκαταλείψει το σπίτι στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ ή το ιδιόκτητο σπίτι στο χωριό και να μετακομίσει. Παράλληλα δεν υπάρχει συγκοινωνία που να συνδέει τα χωριά των απολυμένων με τις πόλεις που είναι οι φορείς υποδοχής. Οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι μεγάλες, ενώ τόσο προς την Αταλάντη, όσο και προς την Θήβα η διέλευση από σταθμούς διοδίων είναι υποχρεωτική. Αποτέλεσμα είναι ότι τα έξοδα μετακίνησης είναι απαγορευτικά (αναφερθήκαμε παραπάνω με το παράδειγμα Αταλάντης). Το παράδειγμα της ΣΤΑΣΥ ή της ΕΑΒ που καταβάλουν οδοιπορικά όπου δεν υπάρχει συγκοινωνία μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για υποχρεωτική καταβολή οδοιπορικών εξόδων. Σημειώνουμε ότι ακόμη και όσοι έχουν απορροφηθεί σε φορείς, το μεγαλύτερο κομμάτι του μισθού το δαπανούν στην μετακίνηση με αποτέλεσμα να τους έχουν εγκλωβίσει τα οικογενειακά χρέη και αυτό να έχει πολυδιάστατο και αλυσιδωτό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες.
- Επειδή η ένταξη των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ στα προγράμματα απασχόλησης θα έχει δραματικές επιπτώσεις μείωσης στον υπολογισμό σύνταξης, το χρονικό διάστημα απασχόλησης στα προγράμματα να εξαιρεθεί στον υπολογισμό αποδοχών συνταξιοδότησης. Να μετρήσει μόνο ως χρόνος θεμελίωσης.
Είναι άδικο, να εργάζεσαι στην μεταλλουργία από τα 14 χρονών και να χάσεις μεγάλο κομμάτι της σύνταξης σου γιατί το κράτος που είχε την ευθύνη λειτουργίας της, την έκλεισε και σε απέλυσε τα τελευταία λίγα χρόνια πριν συνταξιοδοτηθείς.
- Κάθε εξάμηνο να πραγματοποιείται αφαίρεση του συνολικού ποσού που διατίθεται για την κάλυψη των προγραμμάτων απασχόλησης στους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ, από τον προϋπολογισμό που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ και το αδιάθετο περίσσευμα της πράξης να αξιοποιείται για την αύξηση του διαστήματος απασχόλησης (με ηλικιακές κλίμακες) στην ηλικιακή κατηγορία των 54-.
Οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ είμαστε και κάτοικοι σε χωριά της επαρχίας απομακρυσμένα από άλλες βιομηχανίες. Με γνώμονα τα γενικά μεροκάματα στην βιομηχανία και τα ακριβά ενοίκια στις πόλεις γύρω από αυτή η εγκατάλειψη της ιδιόκτητης κατοικίας ή της οικίας του οικισμού είναι αδύνατη, ενώ παράλληλα μια τέτοια επιλογή θα σήμαινε και ραγδαία όξυνση του δημογραφικού προβλήματος και της γενικής ερήμωσης στα ΛΑΡΚΟΧΩΡΙΑ. Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα, το περίσσευμα από τον προϋπολογισμό για τα προγράμματα απασχόλησης των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ μπορεί να καλύψει αρκετά έτη απασχόλησης ακόμη στην κατηγορία των εργαζομένων 54-, με την προοπτική ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει ξανά βιομηχανική δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές που θα απασχοληθούν οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ και ντόπιοι.
- Ρύθμιση που να προβλέπει την ένταξη στα προγράμματα απασχόλησης των απολυμένων που είχαν παράλληλη ελεύθερη απασχόληση (με εισοδηματικά κριτήρια).
Η πλειοψηφία των απολυμένων που είχαν παράλληλη ελεύθερη απασχόληση, λάμβαναν από αυτή ένα μικρό συμπληρωματικό εισόδημα για να καλύψουν το μικρό εισόδημα της ΛΑΡΚΟ. Αυτή την στιγμή είναι αποκομμένοι από το σύνολο των μέτρων του «κοινωνικού δίχτυ προστασίας», δεν μπόρεσαν να πάρουν ούτε το επίδομα ανεργίας, ενώ παράλληλα το ελεύθερο επάγγελμα που ασκούν παρασύρθηκε στην ύφεση μετά τις απολύσεις στην ΛΑΡΚΟ. Οι περισσότεροι δεν μπορούν να κλείσουν βιβλία ή να μεταβιβάσουν το επάγγελμα γιατί αυτό είναι μία πολυέξοδη διαδικασία. Η ένταξη τους στα προγράμματα θα μπορούσε να αποτελέσει μία ανάσα μεταβατικού σταδίου και επιλογής, είτε να αναπτύξουν το ελεύθερο επάγγελμα εάν υπάρχει προοπτική, είτε να το κλείσουν ομαλά και οριστικά. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρεθεί τρόπος που θα στηριχτεί και αυτή η κατηγορία απολυμένων, έστω και με εισοδηματικά κριτήρια.
- Για το χρονικό διάστημα που οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ παραμένουν άνεργοι, έκτακτη οικονομική ενίσχυση 20 ευρώ/ημέρα.
Πρέπει να είναι όλοι οι απολυμένοι δικαιούχοι με δίκαια κλίμακα κατανομής μεγαλύτερης ενίσχυσης σε αυτούς που έχουν τα λιγότερα μεροκάματα από τις απολύσεις και μετά.
- Προσδιορισμός παραμονής των απολυμένων στους οικισμούς της ΛΑΡΚΟ, με συνέχιση των παροχών στο ενεργειακό κόστος, στην ύδρευση και αποχέτευση και με ελάχιστο χρονικό περιθώριο τα 7 έτη.
Τα «θεμέλια» δημιουργίας και ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών έχουν βάση στους οικισμούς της ΛΑΡΚΟ και πρέπει να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα συντήρησης τους.
- Υποχρέωση διατήρησης ιδιωτικού ιατροφαρμακευτικού συμβόλαιο ασφάλισης με ελάχιστη χρονική περίοδο τα 7 έτη.
Οι επιπτώσεις της υγείας από επαγγελματικές ασθένειες δεν διαγράφηκαν με την απόλυση των εργαζομένων. Παράλληλα η εισοδηματική κατάσταση που απαιτείται για να μεταφέρεται ένας απολυμένος στις πόλεις που υπάρχουν δημόσια νοσοκομεία πλέον είναι απαγορευτική. Εάν παρακολούθηση ο οποιοσδήποτε την χρήση των παροχών του ιδιωτικού ιατροφαρμακευτικού συμβόλαιο μετά τις απολύσεις, θα διαπιστώσει ότι αυξήθηκε και αυτό εκτός από λογικό είναι και ένα μέτρο ανακούφισης στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
Κύριοι
Καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο αναμονής όταν διακυβεύεται κυριολεκτικά η επιβίωση μας.
Όταν εμείς 5 χρόνια φωνάζαμε:
« Όχι στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ. Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά καμίνια μηχανές βάλτε μπροστά. Μην κλείνετε την ΛΑΡΚΟ γιατί θα ερημώσουν τα χωριά μας. Ελάτε να κάνουμε ένα ουσιαστικό διάλογο με στόχο την διασφάλιση της λειτουργίας της και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών».
Εσείς από το βήμα της Βουλής και τα δελτία τύπου των υπουργείων μας απαντάγατε:
29/3/2024:
Σχετικό ΔΤ υπουργείου οικονομικών.
Υπουργός εργασίας 11/5/24:
«…Η Κυβέρνηση προστατεύει τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ….Εκδώσαμε μια Κοινή Υπουργική Απόφαση για να ενισχύουμε τους πρώην εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ. Τους παρέχουμε εγγυημένα εργασία, καλοπληρωμένη με 1.200 ευρώ και για τους εργαζόμενους των εργολαβιών….».
Πρωθυπουργός 13/5/24:
«….Οι προσπάθειες για την εξεύρεση επενδυτή καθώς και τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων έχουν ήδη ανακοινωθεί…. Το παίρνω επάνω μου για μια βιώσιμη λύση…».
Υφυπουργός οικονομικών 29/6/24:
«Πρώτη μέριμνα πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι να έχουν εισόδημα και να μην επηρεαστεί η ζωή τους…»
Υπουργός Επικρατείας 29/6/2024:
«…καμία σχέση δεν έχει αυτή η τροπολογία με τη δίκη η οποία υπήρχε σε εκκρεμότητα και έπρεπε να κριθεί…» ( η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στις απολύσεις έγινε 28/6/2024. Η ψήφιση της αναφερόμενης τροπολογίας που πήρε υπόψη ο πρόεδρος του δικαστηρίου και απέρριψε τα ασφαλιστικά μετρά έγινε 30/6/2024).
Υπουργός Επικρατείας 8/8/2024 σε συνάντηση με τα σωματεία: «μέχρι τέλος Αυγούστου θα γίνει συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς για να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα ξεπερνά τα εμπόδια».
Δεν έχει κανένα νόημα να θυμίσουμε τις εκατοντάδες τοποθετήσεις του κ. Σταϊκούρα, Σκρέκα, Χατζηδάκη και άλλων πολλών Υπουργών και κυβερνητικών βουλευτών. Άλλωστε η πολιτική συνέπεια καταγράφεται στην ιστορία και προσφέρεται για συμπεράσματα.
Έχει όμως αξία ακόμη και σε αυτή την φάση να τονίσουμε:
- ότι όλη η Ευρώπη συζητά για την παραγωγή νικελίου σε χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελληνική Κυβέρνηση που είναι ο πολιτικός διαχειριστής των μοναδικών μεταλλευμάτων νικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της μοναδικής επιχείρησης που τα επεξεργάζεται, της ΛΑΡΚΟ, την έχει κλείσει.
- ότι η ελληνική κυβέρνηση καθυστέρησε την διαδικασία μεταβίβασης της ΛΑΡΚΟ και τελικά ματαίωσε τους διαγωνισμούς χωρίς καμία ρήτρα προς τον προτιμητέο νέο ιδιοκτήτη που η ίδια είχε ανακηρύξει.
- ότι 4 Μήνες μετά την απόλυση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και 2 μήνες μετά την ματαίωση των διαγωνισμών η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί για το τι θα κάνει για αυτή την στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, εάν και ήταν υποχρεωμένη από την νομοθετική ρύθμιση που η ίδια είχε ψηφίσει να είχε προκηρύξει νέο διαγωνισμό πριν έναν μήνα.
- Ότι απαράδεκτα ο Ευρωβουλευτής της κ. Μπελέρη, στην επιτροπή αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε να κλείσει το θέμα παρουσιάζοντας την ΛΑΡΚΟ ως ξοφλημένη υπόθεση, την ίδια ώρα που η ψηφοφορία στην συγκεκριμένη επιτροπή ήρθε 13-13 με την ψήφο ευρωβουλευτών άλλων χωρών.
- Ότι στην ΛΑΡΚΟ δεν λειτουργούν το λιμάνι και οι εγκαταστάσεις είναι εκτεθειμένες σε πράξεις πλιάτσικου, εστία εγκληματικότητας και βιομηχανικού ατυχήματος.
- Ότι 4 Μήνες μετά την απόλυση το κοινωνικό «δίκτυ προστασίας» δεν έχει μπει σε εφαρμογή και ούτε πρόκειται εάν δεν ρυθμίσετε τα όσα αναφέρουμε στην παρούσα επιστολή.
Σε αυτή τη βάση ζητάμε άμεση συνάντηση μαζί σας.
Είμαστε στη διάθεση σας για το οτιδήποτε.
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας.
Τηλέφωνο επικοινωνίας:
Πρόεδρος Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ
Πολίτης Παναγιώτης 6937887924