23 Μαρτίου 2025

Stilida News

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Από αύριο η 48 απεργία των οικοδόμων – Την Πέμπτη κατεβαίνουν στην Αθήνα από όλη τη χώρα

Από αύριο η 48 απεργία των οικοδόμων – Την Πέμπτη κατεβαίνουν στην Αθήνα από όλη τη χώρα

«Νεκρώνουν» γιαπιά και εργοτάξια από αύριο, με τη 48ωρη απεργιακή μάχη που ξεκινούν οικοδόμοι και τεχνικοί. Η 48ωρη απεργία στις 12 και..

Νεκρώνουν» γιαπιά και εργοτάξια από αύριο, με τη 48ωρη απεργιακή μάχη που ξεκινούν οικοδόμοι και τεχνικοί.

Η 48ωρη απεργία στις 12 και 13 Φλεβάρη που έχουν προκηρύξει η Ομοσπονδία Οικοδόμων και συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στις Κατασκευές αποτελεί μάλιστα την τρίτη απεργιακή κινητοποίηση στον κλάδο μέσα στους τελευταίους μήνες, καθώς Οικοδόμοι και Τεχνικοί μετρούν ήδη στο ενεργητικό τους δύο κλαδικές απεργίες (6 Νοέμβρη και 22 Γενάρη), καθώς και τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία (20 Νοέμβρη).

Κλιμακώνοντας λοιπόν τον αγώνα τους με αιχμή τα αιτήματα για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, τη διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τα Συνδικάτα Οικοδόμων από όλη τη χώρα προετοιμάζουν την κάθοδο των απεργών την Πέμπτη, δεύτερη μέρα της απεργίας, στην πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κάνιγγος. Η κινητοποίηση θα κατευθυνθεί στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας από την κυβέρνηση να σταματήσει το «κρυφτούλι» και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα των απεργών.

Αύριο, πρώτη μέρα της απεργίας, στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση στις 12 μ. στην πλατεία Κάνιγγος και θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ), όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών ενώσεων. Η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα περιμένουν να λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις, που θα γίνουν αποδεκτές μόνο αν ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων.

Και στη Θεσσαλονίκη, με καθημερινές περιοδείες, εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και συσκέψεις το Συνδικάτο Οικοδόμων δίνει τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας. Καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση αύριο Τετάρτη στις 10.30 π.μ. στον ΕΦΚΑ στην οδό Αριστοτέλους, ενώ προετοιμάζει τη μαζική συμμετοχή και στην πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει την Πέμπτη στην Αθήνα.

«Δεν αποδεχόμαστε να δουλεύουμε με μεροκάματα που αντιστοιχούν σε 15 χρόνια πριν», σημειώνει η Ομοσπονδία και τονίζει ότι ο κλάδος βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο «με όλους όσοι θησαυρίζουν από τη δουλειά μας και με την κυβέρνηση, που όπως και οι προηγούμενες τους κάνει πλάτες, εις βάρος της δικής μας ζωής».

Η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα της απαιτούν: Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, με τριετίες και επιδόματα. Κάθε μέρα δουλειάς και ένσημο. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Σε 48ωρη απεργία προχωρά στις 12 και 13 Φλεβάρη και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, διεκδικώντας μεταξύ άλλων την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που να καλύπτει και τους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, και αναδεικνύει το ζήτημα ότι η αποτελεσματικότητα του αγώνα κρίνεται «από το πόσες δυνάμεις θα μπουν στη μάχη, γι’ αυτό πρέπει να γίνει υπόθεση του καθενός και της καθεμιάς, με την προετοιμασία της απεργιακής κλιμάκωσης μέσα σε κάθε χώρο εργασίας».

Στη 48ωρη απεργία συμμετέχει και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής. «Οι εργαζόμενοι του κλάδου των Κατασκευών παλεύουμε μαζί! Για αυξήσεις στα μεροκάματα και για να μη θρηνήσουμε άλλον νεκρό συνάδελφο από την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς», τονίζει.

Από περιοδείες σε εργοτάξια μπροστά στην 48ωρη απεργία

Για την πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας, την Τετάρτη 12 Φλεβάρη έχουν οριστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις:

Πάτρα, στις 10.30 π.μ., στον ΣΕΠΕ (ΝΕΟ Πατρών – Αθηνών)

Αγρίνιο, στις 10.30 π.μ., στο ΠΕΚΑ (πρώην ΤΕΒΕ, Δαγκλή 26-28)

Γιάννενα, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο

Ηγουμενίτσα, στις 11 π.μ., στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας

Ζάκυνθος, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο

Ηράκλειο, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο

Ικαρία, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ευδήλου

Καβάλα, στις 12 μ. στο κτίριο του ΕΦΚΑ (Φιλικής Εταιρείας)

Καλαμάτα, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο

Καρδίτσα, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο

Κέρκυρα, στις 9 π.μ., παρέμβαση στον ΕΦΚΑ

Λάρισα, στις 10:30 π.μ. στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου

Λευκάδα, στις 10 π.μ., στον ΕΦΚΑ

Τρίκαλα, στις 9.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο

Χανιά, στις 10 π.μ., στον ΠΕΚΑ.

imerodromos.gr

Σχετικά με τον συγγραφέα