Η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, σε μονιμοποίηση των αναπληρωτών και στην κατασκευή ειδικά σχεδιασμένων κτιρίων, καθώς και να πάψει να αντιμετωπίζει τα παιδιά και τις ανάγκες τους ως κόστος.
Την αγωνία και την διαμαρτυρία των γονιών παιδιών ΑμεΑ σχετικά με την ακαταλληλότητα των σχολικών κτιρίων που στοιβάζονται τα παιδιά, μετέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης που αφορούσε το ΕΝΕΕΓΥΛ Περιστερίου.
Συγκεκριμένα, το ΕΝΕΕΓΥΛ Περιστερίου,, όπως τόνισε η Λ. Κανέλλη ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια και άρχισε να λειτουργεί, όπως πριν 7 χρόνια, όχι σε δικό του κτίριο αλλά σε αίθουσες του 3ου ΕΠΑΛ Περιστερίου. Σε κτίριο δηλαδή που δεν προοριζόταν για Ειδικό Σχολείο και σε χώρο που δεν επαρκούσε για τους μαθητές του ΕΝΕΕΓΥΛ που χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται, αφού κάθε χρόνο προστίθεται μία τάξη. Θυμίζουμε ότι τα ΕΝΕΕΓΥΛ λόγω του χαρακτήρα τους έχουν 4 γυμνασιακές και 4 λυκειακές τάξεις.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη οι μαθητές έφτασαν τους 187, Μάλιστα, τον ίδιο μήνα ενημερώθηκαν εκπαιδευτικοί και γονείς ότι θα μεταφερθούν στο κτίριο του 14ου Γυμνασίου, του οποίου οι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα συνωστίζονταν στο διπλανό κτίριο του 11ου Λυκείου. Το κτίριο αυτό, επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ, είναι εντελώς ακατάλληλο για Ειδικό Σχολείο, καθώς αναγκάζονται 70 παιδιά να κάνουν ενιαίο μάθημα από διαφορετικές τάξεις σε ένα μικρό αμφιθέατρο.
Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση ζήτησε επιτακτικά να πάρει άμεσα ουσιαστικά μέτρα για το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα των ειδικών σχολείων, καθώς και να πάψει να αντιμετωπίζει τα παιδιά και τις ανάγκες τους ως κόστος.
Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας «διαφήμισε» την ευαισθησία της κυβέρνησης, λέγοντας ότι έχουν γίνει «βήματα αναβάθμιση σχολικής στέγης», ωστόσο, κατά την προσφιλή υπουργική πρακτική, πέταξε το μπαλάκι της ευθύνης, αφενός στους δήμους και αφετέρου στο υπουργείο Παιδείας, αρκούμενος να πει ότι το υπουργείο Εσωτερικών «συνδράμει επικουρικά».
Στη δευτερολογία της η Λ. Κανέλλη χαρακτήρισε «απογοητευτική» την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού, ρωτώντας αν το κτίριο που στοιβάζονται τα παιδιά έχει ελεγχθεί και διερωτήθηκε «πώς γίνεται ένα κτίριο που χτίστηκε για παιδιά χωρίς προβλήματα να είναι λειτουργικό για παιδιά με προβλήματα».
Κάλεσε ακόμα την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, σε μονιμοποίηση των αναπληρωτών και στην κατασκευή ειδικά σχεδιασμένων κτιρίων.
Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, ο Στ. Πέτσας επανέλαβε ότι «αρμόδιο για την καταλληλότητα των σχολικών κτιρίων είναι το υπουργείο Παιδείας».