ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ - Χημικά εγκαύματα πυροσβεστών - Ακόμη ένα προδιαγεγραμμένο «ατύχημα»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χημικά εγκαύματα πυροσβεστών

Ακόμη ένα προδιαγεγραμμένο «ατύχημα»   

Έχουν περάσει μόλις λίγες ημέρες από τις 6/3/2023 όπου η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών εξέδωσε Δελτίου Τύπου σχετικά με το πλαίσιο διεκδικήσεων που επιβάλλεται να έχουμε ως πυροσβέστες περί του πραγματικού χαρακτηρισμού του επαγγέλματός μας ως «Βαρύ – Ανθυγιεινό και Επικίνδυνο» και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να παρθούν για την υγεία και την ζωή μας (βλ. eakp.gr ).

Δυστυχώς οι προειδοποιήσεις τις Ε.Α.Κ.Π. για ακόμη μία φορά επιβεβαιώθηκαν εξαιρετικά γρήγορα αφού σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα και ρεπορτάζ σε διάφορα Μ.Μ.Ε. κάνουν λόγο για χημικά εγκαύματα που προκλήθηκαν σε τέσσερις πυροσβέστες οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Μάλιστα ο παράγοντας που προκάλεσε τα χημικά εγκαύματα φαίνεται να μην έχει διευκρινιστεί ακόμα και για το λόγο αυτό διενεργείται Ε.Δ.Ε. από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ορίστε λοιπόν η μεγαλύτερη απόδειξη ώστε ο καθένας να κατανοήσει γιατί στο προαναφερθέν δελτίο Τύπου επισημαίναμε:

«… Επιπροσθέτως, αποτελούν πάγιο αίτημα τα αυξημένα και εξειδικευμένα μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των πυροσβεστών και μεγαλύτερη ένταση των ελέγχων προς αποτροπή της περεταίρω επιβάρυνσης και φθοράς της υγείας τους, καθώς και για την παρουσία πλήρους εξοπλισμένου ασθενοφόρου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τεχνικού ασφαλείας, κατά την διάρκεια ευρείας έκτασης και επικινδυνότητας επιχειρησιακών δραστηριοτήτων του Π.Σ..».

Και ένα από τα αιτήματα που συμπεριλαμβάνονταν στο διεκδικητικό μας πλαίσιο ήταν:

«Υποβολή σε διαγνωστικές εξετάσεις αμέσως μετά την εμπλοκή των εργαζόμενων σε ύποπτα επιχειρησιακά περιβάλλοντα»

Έχουν περάσει είκοσι ολόκληρα χρόνια από την ψήφιση του ν. 3144/2003 όπου μετά από πολύχρονους αγώνες επεκτάθηκε η εφαρμογή των διατάξεων για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας και για τους πυροσβέστες και προέβλεπε την θέσπιση σχετικού Π.Δ. για τα μέτρα ασφάλειας στα επιχειρησιακά συμβάντα.

Καμία όμως κυβέρνηση μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν εφάρμοσε τα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, όπως έχει καταγγείλει αλλεπάλληλες φορές η Ε.Α.Κ.Π. αυτές τις δύο δεκαετίες, αλλά ούτε τόλμησε να εκδώσει το σχετικό Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια για τις εγγενείς δραστηριότητες στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Αρκούνται μόνο να χαϊδεύουν τα αυτιά μας με τις ανέξοδες κορώνες περί «Ηρωισμού» και να καταθέτουν περίλυποι στεφάνια στους τάφους των δεκάδων νεκρών συναδέλφων μας, που σκοτώθηκαν εξαιτίας της παντελούς έλλειψης των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ίδιας τους τη ζωής!

Αν εφαρμόζονταν ήδη το πλαίσιο που επί δύο δεκαετίες τώρα παλεύει η Ε.Α.Κ.Π. και ανέδειξε και μέσα από σχετική ημερίδα για την υγιεινή και ασφάλεια που διοργάνωσε στην Θεσσαλονίκη στις 29 Μαρτίου του 2018 με παρουσία ειδικών επιστημόνων (βλ. Αρχική σελίδα eakp.gr), ίσως τα εγκαύματα αυτά να είχαν προληφθεί αν υπήρχε ανίχνευση με τον ειδικό εξοπλισμό του επιχειρησιακού πεδίου δράσης, για να γίνει η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού επέμβασης ή τουλάχιστον δεν θα προκαλούσε επιπτώσεις σε τέτοιο βαθμό ώστε να απαιτείται «χειρουργική φροντίδα» για έναν από τους συναδέλφους μας όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιατρική γνωμάτευση που είδε το φως της δημοσιότητας.

Με αφορμή και αυτό το θλιβερό γεγονός σε βάρος της υγείας συναδέλφων μας απαιτούμε:

· Την πλήρη διαλεύκανση και δημοσιοποίηση των παραγόντων που προκάλεσαν τα χημικά εγκαύματα στους συναδέλφους μας και την παροχή πλήρους ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής φροντίδας.

· Την άμεση θέσπιση του Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια για τις εγγενείς δραστηριότητες στο Πυροσβεστικό Σώμα και την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την πλήρη και ουσιαστική εφαρμογή του.

· Την άμεση εφαρμογή των μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.

· Την αυταπόδεικτη αναγνώριση του επαγγέλματος μας ως Βαρύ Ανθυγιεινό και Επικίνδυνο με την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων όπως αυτά περιγράφονται στην από 6/3/2023 ανακοίνωση μας (βλ. eakp.gr).

Ευχόμαστε την σύντομη και πλήρη ανάρρωση των συναδέλφων μας!

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Από admin

Verified by MonsterInsights