Κυρ. Μητσοτάκης: Εκλογές τον Μάη
Την πρώτη του συνέντευξη μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη έδωσε αργά χθες το βράδυ ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκπομπή του Στ. Θεοδωράκη στον «Alpha».
Επιβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάη, με επικρατέστερες ημερομηνίες τις 21 και 28 του μήνα. Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι η Βουλή θα κλείσει τη Μεγάλη Τρίτη.
Σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη, πέρα από μια υποτιθέμενη «αυτοκριτική» στα επουσιώδη — για να αφήσει στο απυρόβλητο την κύρια αιτία, την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ, που υπηρετεί η κυβέρνησή του — ο πρωθυπουργός επανέλαβε το «όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης» και έβαλε ξανά ως πρόταγμα τη σύγκρουσή του με το «βαθύ κράτος», πατώντας σε υπαρκτά ζητήματα της σαπίλας του αστικού κράτους και αξιοποιώντας τα για παραπέρα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, συνολικά για παραπέρα αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» στο αστικό κράτος, στα μέτρα του κεφαλαίου, οι οποίες βάζουν τα «θεμέλια» για νέα εγκλήματα σε βάρος του λαού.
Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «ήταν η στιγμή που η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με διαχρονικές αμαρτίες», προσπαθώντας πίσω από το πέπλο των «διαχρονικών αμαρτιών», να κρύψει επιμελώς ότι οι… αμαρτίες βαραίνουν την κυβέρνηση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που μεθοδικά και σε συνέχεια διέσπασαν, εμπορευματοποίησαν και ιδιωτικοποίησαν τον σιδηρόδρομο, οδηγώντας στα τραγικά αποτελέσματα.
Ακόμα προκλητικά είπε πως «μέσα από την τραγωδία ανεδείχθη η δυνατότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιδράσει γρήγορα και να αντιμετωπίσει το κατεπείγον», την ώρα που ο κρατικός μηχανισμός σε πάμπολλες τραγωδίες έχει δείξει πλήρη ανικανότητα προστασίας της ζωής του λαού, σε αντίθεση βέβαια με τις περιπτώσεις που πρέπει να διασφαλιστούν τα κέρδη του κεφαλαίου, όπου ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένο ρολόι…
Άλλωστε, το μόνο που επανέλαβε ήταν στοιχειώδη ημίμετρα ασφαλείας και διαχείρισης προσωπικού για την επανέναρξη των δρομολογίων χωρίς να πειράζει ούτε τρίχα από την μεγάλη εικόνα της πολιτικής κόστους οφέλους. Ενώ δεν παρέλειψε να προαναγγείλει επιτάχυνση αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, όπως η αξιολόγηση και αλλαγές στο λεγόμενο κομματικό κράτος.
Ο πρωθυπουργός πιάνοντας το νήμα από τη συνεδρίαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής συνέχισε τον «χαρτοπόλεμο» με τον ΣΥΡΙΖΑ για την υπογραφή και τα ποσοστά ολοκλήρωσης συμβάσεων για τον σιδηρόδρομο, με σκοπό να μείνει έξω από το κάδρο και τελικά να ξεπλυθεί η πολιτική της απελευθέρωσης. Ωστόσο, παραδέχτηκε την υποβάθμιση των συγκοινωνιών υπερασπιζόμενος όμως ότι η αναβάθμιση τους θα έρθει με την πολιτική της ΕΕ, την πολιτική δηλαδή που τις απαξίωσε.
Όσο για την επόμενη μέρα κάλεσε τον λαό να βάλει ακόμα μια φορά πλάτη για «να τα αλλάξουμε όλα», αλλά φυσικά εντός του πλαισίου της πολιτικής της απελευθέρωσης και της λογικής κόστους — οφέλους, σε βάρος των αναγκών του λαού και της νεολαίας.
Εμείς λοιπόν πρέπει να κάνουμε για το τρένο, αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε ως ιδιοκτήτες της δημόσιας υποδομής. Και πρέπει η Hellenic Train και αυτή να επενδύσει στα Ελληνικά τρένα με καλύτερα τρένα». Ακόμα, επανέφερε την πρόταση επαναδιαπραγμάτευσης με την Hellenic Train, πρόταση που έχει καταθέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος Αλ. Τσίπρα.
Προανήγγειλε τέλος ότι την επόμενη τετραετία, αν είναι κυβέρνηση, θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος και θα συμπεριλάβει και το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Σε σχόλιό του, για τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον «Alpha», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει:
«Η συνέντευξη του κυρίου Μητσοτάκη ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση ενός εγκλήματος, το χειρότερο όμως ήταν ότι κατέληγε στην αθώωση των πραγματικών ενόχων και στην επιδίωξη συνέχισης κι επιτάχυνσης της ίδιας ακριβώς πολιτικής που προκάλεσε αυτό το έγκλημα.
Η διάσπαση του σιδηροδρόμου σε κομμάτια, οι μισοτελειωμένες και ακριβοπληρωμένες συμβάσεις, τα ελλιπή μέτρα προστασίας και οι εργαζόμενοι-λάστιχο με το μπλοκάκι δεν είναι κάποιες “παθογένειες”, αλλά το αποτέλεσμα της πολιτικής απελευθέρωσης κι ιδιωτικοποίησης που εφάρμοσαν βήμα — βήμα όλες οι κυβερνήσεις οδηγώντας στα τραγικά αποτελέσματα.
Όπως επίσης το πραγματικό “βαθύ” κράτος δεν είναι τίποτε άλλο από το σάπιο κράτος του κεφαλαίου και των παρατρεχάμενων του, που υπηρέτησε και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και όλοι οι προηγούμενοι. Γι’ αυτό και αποτελούν μέρος του προβλήματος κι όχι της λύσης του.
Κατά συνέπεια το δίλημμα των εκλογών, που ανακοίνωσε ο κύριος Μητσοτάκης, είναι προφανές: Ή θα συνεχίσουμε τον ίδιο αδιέξοδο δρόμο δίνοντας συγχωροχάρτι στους υπεύθυνους για τα διάφορα “εγκλήματα” σε βάρος του λαού ή ο θυμός, η οργή, το “κανένας από τους δύο” θα αποκτήσει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου, που δεν θα “θυσιάζει” τις ανάγκες και τις ζωές μας στο βωμό του κέρδους.
Το δεύτερο αποτελεί το μόνο πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής αλλαγής και σ’ αυτό δίνει όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ».