Θάνος Βασιλόπουλος
Αλλοτρίωση , Χειραγώγηση Συνειδήσεων 

Το κείμενο που ακολουθεί, γράφτηκε και δημοσιεύτηκε μετά την εκλογή του Στ. Κασσελάκη στη προεδρεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Σκοπός του είναι η προσπάθεια να δοθεί μια εξήγηση στη πολιτική συμπεριφορά των μελών του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία ψήφισαν ως πρόεδρο του κόμματος τους, έναν παντελώς άγνωστο, χωρίς πολιτικές θέσεις, αλλά και γενικότερα μια εξήγηση στη παράδοξη πολιτική συμπεριφορά μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας , λογικά μη αναμενόμενης, γιατί δηλαδή επιβραβεύει και στηρίζει στη πράξη, τους θύτες της ( πολιτικά υπεύθυνους).

Προσθέτοντας στις χθεσινές δημοτικές εκλογές μια παρόμοια πολιτική συμπεριφορά, ιδιαίτερα στη Θεσσαλία , όπου επιβράβευσαν τή πολιτική που ευθύνεται για την ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής από τις πλημμύρες. ( παρ’ ότι γνώριζαν τους υπεύθυνους για την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας).

Πρόεδρος λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ ο Στ. Κασσελάκης. Φαινόμενο τον χαρακτηρίζουν διάφορα ΜΜΕ.Πολιτικα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Φαινόμενο και μάλιστα αρνητικότατο είναι η πολιτική σκέψη και συμπεριφορά όλων αυτών που ψήφισαν τον Κασσελάκη.

Το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που ψήφισε την κενότητα πολιτικών θέσεων και λόγου, που ψήφισε τον made in USA πολιτικό εκφυλισμό στον οποίο κυριαρχούν, η εικόνα, τα επικοινωνιακά τρικ, η καπηλεία ( εν προκειμένω των ιερών και οσίων του κομμουνιστικού κινήματος επίσκεψη στη Μακρόνησο) και η απουσία πολιτικού λόγου.
.Είναι ακριβώς η ίδια πολιτική συμπεριφορά και όχι μόνο, με εκείνη όλων όσοι υπερψήφισαν τη ΝΔ, και μάλιστα δύο φορές, παρά την καταστροφική πολιτική της σε όλους τους τομείς της ζωής.

Είναι αδιανόητο, και αυτοκαταστροφικό , μέρος της ελληνικής κοινωνίας να επιβραβεύει τη πολιτική και τα κόμματα που ευθύνονται για τους σχεδόν 40.000 νεκρούς της πανδημίας, για την δολοφονία 57 νέων ανθρώπων στα Τέμπη, για τους νεκρούς πάνω σε καρότσες ασθενοφόρα, τον ένα νεκρό σχεδόν κάθε τρεις ημέρες από εργατικά ατυχήματα, το θάνατο των δασών και του περιβάλλοντος, τους νεκρούς και τις καταστροφές από την συνειδητή έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας , τους υπεύθυνους για τους μισθούς και συντάξεις πείνας, και της προσπάθειας να εδραιωθεί στην συνείδηση του λαού ότι τον 21ο αιώνα πρέπει να ζει με τη ζητιανιά των δελτίων επισιτισμού( διάφορα pass).

Τους υπεύθυνους που νομοθετούν τη συνταξιοδότηση στα βαθειά γεράματα των 74 χρόνων, την κατάργηση του πενθήμερου και του 8ωρου , και τη θέσπιση 13 ωρών εργασίας το 24ωρο,την ποινικοποίηση της απεργίας. Με τη καταστροφική αυτή πολιτική, να συνεχίζεται με ποιο έντονο τρόπο σήμερα.

Αυτός ο τρόπος σκέψης; και συμπεριφοράς, δείχνει το μεγάλο βαθμό αλλοτρίωσης της συνείδησης και κυρίως της διαμόρφωσης και χειραγώγησης του υποσυνείδητου των απλών ανθρώπων από το καπιταλιστικό σύστημα. Αυτή η χειραγώγηση ,τους οδηγεί σε ΠΛΉΡΗ ΤΑΥΤΙΣΗ με το σύστημα , τους κάνει να αισθάνονται την ανάγκη, να το υπερασπίζονται , ακόμη και με θυσίες, με αποτέλεσμα αυτές τις περίεργες , λογικά μη αναμενόμενες πολιτικές συμπεριφορές .

Το υποσυνείδητο είναι το κομμάτι της συνείδησης που δεν ΕΛΈΓΧΕΤΑΙ από τη ΘΈΛΗΣΗ μας. ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ είναι η δυνατότητα κάθε ανθρώπου να διαμορφώνει και να αποκτά την ΑΥΤΕΠΙΓΝΩΣΗ αφενός, και την ΕΠΊΓΝΩΣΗ του περιβάλλοντος αφετέρου. Στο υποσυνείδητο καταγράφονται μνήμες, βιώματα, εμπειρίες συναισθήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, και τα οποία καθορίζουν εν πολλοίς τη συμπεριφορά μας χωρίς τη θέληση μας.

Είναι η εσωτερική δύναμη, η οποία μας αποτρέπει ή μας ωθεί σε συγκεκριμένες κοινωνικές ή πολιτικές συμπεριφορές. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της πολιτικής συμπεριφοράς πολλών ανθρώπων, που οι ίδιοι περιγράφουν .Το γεγονός δηλαδή, ότι είχαν αποφασίσει να ψηφίσουν επί παραδείγματι το ΚΚΕ, αλλά μπροστά στη κάλπη μια εσωτερική δύναμη δεν τους επέτρεψε να το κάνουν .

Αναφέρω τρία πρόσφατα χαρακτηριστικά αυτής της συμπεριφοράς παραδείγματα .Μετά το έγκλημα στα Τέμπη, έγιναν τεράστιες διαδηλώσεις με μεγάλη ένταση και οργή, υπολογίζεται ότι συμμετείχαν πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Λίγους μήνες μετά έγιναν οι εκλογές
Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις έδωσαν την ψήφο τους, στα κόμματα που είναι υπεύθυνα για αυτό το έγκλημα.

Δεύτερο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πριν τις εκλογές, ήταν γνωστό ότι επίκεινται 700.000 πλειστηριασμοί Οι πλειστηριασμοί αυτοί αφορούν τουλάχιστον 1.500.000 ανθρώπους.

Η πλειοψηφία τους όμως στήριξε τα κόμματα που νομοθέτησαν και υλοποιούν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Τρίτο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα αποτελέσματα των χθεσινών δημοτικών εκλογών στη Θεσσαλία, όπου επιβραβεύτηκαν οι πολιτικά υπεύθυνοι γι αυτή την ολοκληρωτική καταστροφή.

Μπορεί να φωνάζουμε να βρίζουμε στις παρέες στις συζητήσεις για τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Όμως όταν έρχεται η στιγμή να αμφισβητήσουμε στην ΠΡΆΞΗ, την ταύτισή μας με το καπιταλιστικό σύστημα τότε: διστάζουμε και δεν συμμετέχουμε στις διαδηλώσεις, ( προέχει το τι θα πει η κοινωνία, ή ότι θα μας χαρακτηρίσουν γραφικούς).

Όπως το ίδιο συμβαίνει και κατά τη κρίσιμη στιγμή της κατάθεσης της ψήφου, καθορίζει δηλαδή την συμπεριφορά μας το υποσυνείδητο, το οποίο έχει διαμορφώσει και χειραγωγήσει το καπιταλιστικό σύστημα με διαφόρους τρόπους, ώστε να υπερισχύει η προστασία και η υπεράσπιση του συστήματος και όχι τα δικά μας συμφέροντα.( με διάφορα σαθρά επιχειρήματα όπως: δεν υπάρχει εναλλακτική λύση ή για να υπάρχει σταθερότητα κλπ)

Πιο δύσκολη και πιο περίπλοκη είναι και η απόφαση για την συμμετοχή στην απεργία, γιατί εδώ υπεισέρχεται, ο λογικός φόβος της απόλυσης. Για να πετύχει αυτή τη ταύτιση των απλών ανθρώπων με το καπιταλιστικό σύστημα, η καπιταλιστική ιδεολογία και προπαγάνδα έχει δουλέψει πολύ συστηματικά, τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια, σε όλα τα επίπεδα της ζωής (εκπαίδευσης, παιδείας, μόρφωσης, πολιτισμού, ιδεολογικής παρέμβασης, επικοινωνιακής διαχείρισης των γεγονότων, κλπ),

Υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις του καπιταλιστικού συστήματος στην πατρίδα μας για να πετύχει τη διαμόρφωση, χειραγώγηση του υποσυνείδητου, και μέσω αυτού της ταύτισης των απλών ανθρώπων με το σύστημα, μέχρις σημείου να νοιώθουν την ανάγκη να το στηρίζουν , ακόμα και με θυσίες, Αυτό δεν έγινε στη δεκαετία νομοθέτησης των μνημονίων; Οι άνθρωποι συνέχιζαν να στηρίζουν τις πολιτικές που ισοπέδωσαν τα εργασιακά, μισθολογικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα τους. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα δράσεων του συστήματος, για να εμπεδωθεί στο υποσυνείδητο η ταύτιση με το σύστημα.

Η πολύ συντονισμένη και με όλα τα μέσα δράση για την άμεση και βαθιά εμπλοκή των απλών ανθρώπων σε δύο ιερά άβατα, του καπιταλιστικού συστήματος. Το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο κάι τα καταναλωτικά δάνεια από τις τράπεζες. Κατά συρροή καθημερινά τηλέφωνα στις οικογένειες από τις τράπεζες για την παροχή καταναλωτικών δανείων.

Οδηγίες και μαθήματα καθημερινά από τηλεοράσεως για το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο. (μπορείς και σύ που δεν έχεις στον ήλιο μοίρα ,να τα κονομήσεις, χωρίς δουλειά και κόπο όπως κάνουν αυτοί που τα έχουν, παίζοντας στο χρηματιστήριο, ή να έχεις μέσω καταναλωτικών δανείων, mercedes ή τζιπ και να πηγαίνεις διακοπές στη Μύκονο κλπ, να νιώθεις και συ κομμάτι του συστήματος).

Στο ίδιο πλαίσιο μερικά χρόνια αργότερα, και η περιβόητη φράση “μαζί τα φάγαμε” . που ήταν ένα από τα κύρια επιχειρήματα της προπαγάνδας τους, στις αρχές των μνημονίων . Στην ουσία τί έλεγε; Έχεις και εσύ λερωμένη τη φωλιά σου γι αυτό μη διαμαρτύρεσαι αλλά βάλε πλάτη και κάνε θυσίες, για να βγούμε από την κρίση. Για το έργο τους αυτό οι τράπεζες, ανταμείφθηκαν από το καπιταλιστικό κράτος μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων με εκατοντάδες δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού .

Η αντιμετώπιση και αναστροφή αυτής της διαμορφωμένης κατάστασης είναι πολύ δύσκολη, γιατί μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την ΓΝΏΣΗ των πραγματικών γεγονότων και των ΑΙΤΙΏΝ που τα προκαλούν. Δυστυχώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης,(τηλεόραση , διαδίκτυο)και το εκπαιδευτικό σύστημα ελέγχονται πλήρως από το καπιταλιστικό σύστημα και ο απλός άνθρωπος, βομβαρδίζεται καθημερινά, από την παραπληροφόρηση και το ψέμα .

Γι αυτό η πολιτική δράση, πέρα από την προσπάθεια για τη διαμόρφωση ταξικής συνείδησης, και την ανάπτυξη των ταξικών αγώνων ,θα πρέπει να ενταθεί, να διευρυνθεί και στο πεδίο της πληροφόρησης, της επικοινωνίας και κυρίως της ολόπλευρης γνώσης, η οποία όμως αναζήτηση και απόκτηση της γνώσης, είναι κυρίως θέμα προσωπικής επιμέλειας, και φροντίδας..

Εδώ κατά τη γνώμη μου εντοπίζεται και η μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση του προβλήματος, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα εγκληματικά και απάνθρωπα που συμβαίνουν στην χώρα μας πολλά χρόνια τώρα. Στο κατά πόσο δηλαδή ο απλός άνθρωπος έχει τη δυνατότητα στη πρόσβαση και στην απόκτηση της γνώσης. την ίδια στιγμή που το σύστημα ελέγχει σχεδόν πλήρως τον τομέα αυτό.

Όταν δεν υπάρχει γνώση, δεν υπάρχει η δυνατότητα σωστής σκέψης και σωστών συμπερασμάτων,

με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να άγεται και να φέρεται από την παραπληροφόρηση και το ψέμα πού είναι τα κυρίαρχα στοιχεία στο καπιταλιστικό σύστημα. Μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση, στη πατρίδα μας υπάρχει αχτίδα φωτός και ελπίδα για το λαό.

Είναι η ύπαρξη και η δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας το οποίο με την ιδεολογία του, τη καθημερινή πολιτική του δράση, το επιστημονικά επεξεργασμένο πρόγραμμα του αποτελεί το στήριγμα και το ασφαλέστερο εχέγγυο για τον ελληνικό λαό ,ότι η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, την οποία βιώνουμε καθημερινά, θα ανατραπεί. Μας δίνει τη γνώση που χρειαζόμαστε αρκεί να το εμπιστευτούμε , και να συμμετέχουμε ενεργά, αγωνιστικά.

Η σημαντική άνοδος του ΚΚΕ στις χθεσινές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (περιφέρεια Αττικής από 8,28 στο 13,93 , αλλά και στις υπόλοιπες 12περιφερειες , στο δήμο της Αθήνας από 7,46 στο 12,85, το δήμο Ικαρίας από την πρώτο γύρο, και τη συμμετοχή στο β γύρο σε έξι δήμους ),δείχνει το δρόμο και μας γεμίζει με αισιοδοξία, ότι μέσα στην ελληνική κοινωνία εξελίσσεται σταθερά ένα ρεύμα αμφισβήτησης της δεξιάς πολιτικής Στο χέρι μας είναι να το κάνουμε ορμητικό και ανατρεπτικό .

Θάνος Βασιλόπουλος
Παιδίατρος Εντατικολογος
Συνταξιούχος γιατρός του ΕΣΥ
Πρώην διευθυντής στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού

Από admin