ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Στην εποχή μας, βιώνουμε καθημερινά την ασχήμια του «κακού» σε όλες του τις εκφάνσεις. Παγιδευμένοι στα δίχτυα της σύγχρονης ζωής και λόγω του αγuùώνα για επιβίωση, έχουμε λησμονήσει την ανάγκη για ενδοσκόπηση, αυτογνωσία και καλοσύνη. Αδιαφορούμε, ως εκ τούτου, για τον δρόμο της Αρετής και της Ανθρωπιάς.

Η «Γέννηση του Χριστού», όμως, έρχεται κάθε χρόνο να μας ανακουφίσει προσωρινά από το « βάρος» την βιοπάλης, να μας απαλλάξει από τις αρνητικές σκέψεις, να μας ηρεμήσει ψυχικά και να μας δώσει δύναμη να συνεχίσουμε πιο αισιόδοξοι την πορεία μας στη ζωή.

Το νόημα, βέβαια, της Γιορτής των Χριστουγέννων είναι βαθύτερο και η α ξ ί α της πιο ουσιαστική. Βιώνοντας με πίστη τη «Γ έ ν ν η σ η τ ο υ Χ ρ ι σ τ ο ύ», μεταφερόμαστε νοερά σε μια άλλη εποχή . Σε μια εποχή που ο Χριστός με την έλευση, το έργο και τη διδασκαλία του άλλαξε τον τότε γνωστό κόσμο.

Έκτοτε η ανιδιοτέλεια, η μεγαλοψυχία, η ταπεινότητα, η σύμπνοια, η αλληλεγγύη, η μεταμέλεια, η καλοσύνη γαλουχούσαν και έθρεφαν τις ψυχές των περισσότερων ανθρώπων. Αυτές οι αρετές – και τα συναισθήματα που τις συνόδευαν – έχω την πεποίθηση ότι οδηγούσαν για τόσες χιλιάδες χρόνια τους Χριστιανούς στον δρόμο της κάθαρσης και της λύτρωσης από τις ατέλειες και τα πάθη της ανθρώπινης φύσης.

Μακριά από συμφέροντα και σκοπιμότητες, αλλά πολύ κοντά στο μήνυμα της μελωδίας των αγγέλων: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία», οι Χριστιανοί δοξολογούσαν τον Θεό και τον παρακαλούσαν για ειρήνη, ευημερία και ευτυχία.

Σε λίγες ημέρες φτάνουν τα Χριστούγεννα! Θα γιορτάσουμε, όπως κάθε χρόνο, το χαρμόσυνο γεγονός της «Γέννησης του Χριστού» μας! Ας αφήσουμε, λοιπόν, και αυτή τη χρονιά τη φαντασία να μάς ταξιδεύσει σε εκείνη την «Άγια Νύχτα»!….

Ας κοιτάξουμε ψηλά με τα «μάτια» της ψυχής στον ουρανό! Ας αναζητήσουμε το «άστρο» της Βηθλεέμ για να φωτίσει και τα δικά μας βήματα, όπως φώτισε τον δρόμο των τριών Μάγων, που με ταπεινότητα, δέος και κατάνυξη προσήλθαν στη Θεία φάτνη να προσκυνήσουν το νεογέννητο βρέφος, τον Χριστό μας.

Ίσως να λάμψει μέσα μας το « φ ω ς » που εκπέμπουν τα Χριστούγεννα! Πιθανόν να μεταμορφωθούμε σε ανθρώπους υπεύθυνους, ενάρετους και ελεύθερους από εγωιστικά συναισθήματα. Ανθρώπους με αυτογνωσία, αίσθημα δικαίου και αγάπη για όλον τον κόσμο.

Τότε, πράγματι, η Γιορτή των Χριστουγέννων με τη λάμψη και τη δύναμή της μπορεί να αγαλλιάσει, να γαληνέψει και να «γλυκάνει» εσωτερικά το «είναι» μας!

Γιατί ιδιαίτερα σήμερα – εν έτει 2023 μ.χ. – νιώθουμε πιο επιτακτική την αναγκαιότητα του «ονείρου», του οράματος, της ΕΛΠΙΔΑΣ λόγω των δύσκολων συνθηκών που βιώνουμε ως άτομα, ως κοινωνία, ως ανθρωπότητα….

Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2023
Ευλογημένα Χριστούγεννα! Χαρούμενες Γιορτές! Ελπιδοφόρο το 2024!
Ευφροσύνη Καγιάρα -Περδικάκη, Φιλόλογος

Από admin