Αγρότες, αγρότισσες, κτηνοτρόφοι
Τελειώνει μια καλλιεργητική περίοδος που για τους βιοπαλαιστές αγρότες της Φθιώτιδας αποτελεί την χειρότερη των τελευταίων ετών.
Τα συσσωρευμένα προβλήματα που δεν επιλύθηκαν από καμία κυβέρνηση, όπως ο αναχρονιστικός κανονισμός και η μηδαμινή κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, η διαχρονικά ανύπαρκτη μέριμνα για την προστασία της παραγωγής, η παντελής έλλειψη χρηματοδότησης για έργα υποδομών όπως αντιπλημμυρικά, αρδευτικά, αποστραγγιστικά, σε συνδυασμό με το τεράστιο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους σε βασικά προϊόντα και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ διαμορφώνουν όρους ώστε η αγροτική παραγωγή και η ύπαιθρος να εγκαταλειφθούν μαζικά.
Επιπλέον έχουμε και μια σειρά επιπλέον δυσμενών εξελίξεων για τους αγροτοκτηνοτρόφους του Νομού μας.
· Οι καταστροφικές πλημμύρες στον Δήμο Δομοκού και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλιώτιδας, άφησαν πίσω τους μεγάλες ζημιές όχι μόνο στην αγροτική παραγωγή, αλλά και σε υποδομές σε σπίτια, αποθήκες , γεωτρήσεις, αρδευτικά δίκτυα, αγροτικούς δρόμους, όπως επίσης ζημιές έχουν υποστεί και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων λόγων των φερτών υλικών.
· Η ακαρπία στην ελαιοκαλλιέργεια, που αφορά το σύνολο των ελαιοπαραγωγικών περιοχών του Νομού, μειώνει κατακόρυφα το εισόδημα χιλιάδων ελαιοπαραγωγών, και από την άλλη οι τυποποιητές βιομήχανοι βρίσκουν ευκαιρία για αισχροκέρδεια αυξάνοντας κατακόρυφα τις τιμές λιανικής σε ελιά και λάδι.
· Μεγάλη μείωση της παραγωγής στο βαμβάκι που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει μέχρι και το 70% δημιουργεί νέα δεδομένα και αφορά το σύνολο των βαμβακοπαραγωγικών περιοχών της Φθιώτιδας, με αποτέλεσμα εκτός από την μεγάλη απώλεια εισοδήματος να κινδυνεύει να χαθεί ακόμα και η συνδεδεμένη επιδότηση.
· Οι σοβαρές ελλείψεις σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, σύγχρονων αρδευτικών έργων αλλά και έργων αποστράγγισης.
· Η μεγάλη αύξηση των πληθυσμών λύκου που αποδεκατίζει την κτηνοτροφία.
Όλα αυτά αποτελούν αιτίες μεγάλης μείωσης του αγροτικού εισοδήματος, που στο σύνολο του για την φετινή χρονιά υπολογίζεται για τον Νομό Φθιώτιδας περίπου στα 250-300 εκατ. ευρώ.
Συνάδελφοι η κατάσταση δεν πάει άλλο, παθητικά και με μοιρολατρία καμία λύση δεν πρόκειται να δοθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά πως μόνο με αγώνες και διεκδίκηση έχουμε καταφέρει να αποσπάσουμε θετικά μέτρα. Είμαστε χιλιάδες, έχουμε πείρα από αγώνες, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, με αποφασιστικό, μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη στις 11πμ.
Η μαζικότητα θα στείλει το μήνυμα του αγώνα μας πιο δυνατό και προς την κυβέρνηση αλλά και προς πάσα κατεύθυνση.
Διεκδικούμε:
· Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στους ελαιοπαραγωγούς λόγω της ακαρπίας στην ελιά, με 200 ευρώ/στρέμμα.
· Αποζημιώσεις στο 100% για τις ζημιές που έχουν οι περιοχές του Δήμου Δομοκού στις υποδομές εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων, χωρίς κόφτες και προϋποθέσεις που καταλήγουν σε αποζημιώσεις ψίχουλα. Με κρατική ευθύνη να καθαριστούν τα χωράφια και να απομακρυνθούν οι φερτές ύλες ώστε να καταστούν πάλι παραγωγικά.
· Αναπλήρωση εισοδήματος για τις μειωμένες παραγωγές στο βαμβάκι, στο καλαμπόκι, στα σιτηρά, να δοθεί η συνδεδεμένη στο βαμβάκι χωρίς την προϋπόθεση του πλαφόν για την φετινή χρονιά, με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.
· Να προχωρήσουν άμεσα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα προστασίας και αποκατάστασης στις περιοχές που έχουν πληγεί αλλά και σε περιοχές που εγκυμονούν πλημμυρικά φαινόμενα.
· Να προχωρήσουν άμεσα έργα εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων, αποκατάστασης και βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας και τα βαλτωμένα σχέδια των αναδασμών που εκκρεμούν. Να δημιουργηθούν αρδευτικά φράγματα όπου υπάρχει δυνατότητα για να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
· Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, και να αποζημιώνει το σύνολο των ζημιών από όλες τις αιτίες στο 100% των απωλειών που υφίστανται οι αγρότες.
· Ουσιαστική στήριξη της κτηνοτροφίας με επιδότηση στις ζωοτροφές, απλοποίηση των αδειοδοτήσεων για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, άμεση υδροδότηση και ηλεκτροδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, μέτρα περιορισμού των υπερπληθυσμών λύκου.
· Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
· Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να μένει ένα λογικό κέρδος για τον αγρότη.
· Στελέχωση των δομών υγείας στην ύπαιθρο με το ανάλογο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στελέχωση του ΕΚΑΒ και ενίσχυση του αναγκαίου εξοπλισμού. Να μην κλείσουν υπηρεσίες ΕΛΤΑ, υποκαταστήματα τραπεζών κ.α..
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 11 π.μ.