Φρεγάτα «Ύδρα»

 

Απέπλευσε με προορισμό την Ερυθρά Θάλασσα η Φρεγάτα “Ύδρα” | ΚΚΕ: Πολύ επικίνδυνη εξέλιξη εμπλοκής της χώρας σε μία σύγκρουση απρόβλεπτων διαστάσεων

 

Με προορισμό την Ερυθρά Θάλασσα, απέπλευσε λίγο πριν τις 10 το βράδυ, από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας η Φρεγάτα Ύδρα, σηματοδοτώντας την ενεργό εμπλοκή της χώρας στο «στόμα του λύκου», προασπίζοντας συμφέροντα του κεφαλαίου και υπηρετώντας ευρωατλαντικά σχέδια σε μια ζώνη όπου κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί του ΝΑΤΟ με την Κίνα για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Η φρεγάτα, πριν αναχωρήσει για την Ερυθρά Θάλασσα θα ανεφοδιαστεί στον ναύσταθμο Κρήτης, και θα συνεχίσει το ταξίδι της, με την αποστολή να ξεκινά πλέον και με τη βούλα, μετά από προετοιμασίες αρκετών εβδομάδων.

Σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο της «EUNAVFOR Aspides», που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 12 Φλεβάρη, διοικητής της επιχείρησης διορίζεται ο Έλληνας αρχιπλοίαρχος, Βασίλειος Γρυπάρης και το Επιχειρησιακό Στρατηγείο της EUNAVFOR Aspides βρίσκεται στη Λάρισα.

Η περιοχή δράσης της επιχείρησης περιλαμβάνει τα στενά του Μπαμπ ελ Μαντάμπ και το Στενό του Ορμούζ, καθώς και τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στο πλοίο, παραδέχτηκε μπρος στο πλήρωμα ότι «η κατάσταση ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν έχει επιδεινωθεί. Επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από πυραύλους, από drones, αποτελούν απειλή κατά της σταθερότητας, της ασφάλειας, αλλά και της παγκόσμιας, και ειδικά της ελληνικής οικονομίας», εξ ου και «η συμμετοχή στην επιχείρηση εμπεριέχει κινδύνους, σημαντικούς κινδύνους».

Διόλου τυχαία, άλλωστε, στις δοκιμές του πλοίου τις προηγούμενες μέρες, πριν αναχωρήσει για την εμπόλεμη ζώνη, δοκιμάστηκαν σενάρια όπως ότι μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας έκαναν διαδοχικές εικονικές προσβολές προς το πλοίο, προσομοιώνοντας επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων αλλά και μη επανδρωμένων drones. Δοκιμάστηκαν επίσης σενάρια προσομοίωσης για «ασύμμετρες απειλές» από μικρά ταχύπλοα με τη συνδρομή σκαφών ανορθόδοξου πολέμου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Δοκιμάστηκε τέλος ο οπλισμός του πλοίου με πραγματικά πυρά στο Πεδίο Βολής «Καράβια».

Στην αποστολή,συμμετέχουν, για την ώρα, η Ελλάδα, η Γαλλία με την φρεγάτα «Languedoc», η Ιταλία με το αντιτορπιλικό «Caio Duillio» και η Γερμανία με την φρεγάτα «Hessen» (η οποία είναι ήδη στη Σούδα), ενώ πρόθεση να πάρει μέρος με στελέχη έχει εκφράσει η Κύπρος.

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΠΛΟΥ ΤΗΣ ΦΡΕΓΑΤΑΣ «ΥΔΡΑ»

Πολύ επικίνδυνη εξέλιξη εμπλοκής της χώρας σε μία σύγκρουση απρόβλεπτων διαστάσεων

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την αποστολή χθες βράδυ της φρεγάτας «Ύδρα» στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρει:

«Ο απόπλους χτες βράδυ της φρεγάτας “Ύδρα” για να πάρει μέρος στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στο “στόμα του λύκου”, στον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα, αποτελεί πολύ επικίνδυνη εξέλιξη εμπλοκής της χώρας σε μια σύγκρουση απρόβλεπτων διαστάσεων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, που -και στο ζήτημα αυτό- έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη, συμπληρώνοντας την πρόσφατη διάθεση του στρατηγείου της Λάρισας για τη διοίκηση της επιχείρησης “Ασπίδες” της ΕΕ και υπηρετεί την απαράδεκτη πολιτική στήριξης του κατοχικού κράτους του Ισραήλ στη γενοκτονία που πραγματοποιεί κατά του Παλαιστινιακού λαού.

Προστίθεται στη συνεχιζόμενη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία και στο πλήθος “διευκολύνσεων” με την παραχώρηση βάσεων, λιμανιών, άλλων υποδομών, την αποστολή πολεμικού υλικού εκτός συνόρων κ.ά. για τους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Αυτή η εμπλοκή δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του λαού, την άμυνα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ούτε με την ασφάλεια των ναυτεργατών, όπως υποκριτικά υποστηρίζει η κυβέρνηση, οι οποίοι άλλωστε έχουν εκφράσει την κατηγορηματική τους αντίθεση σε ταξίδια σε εμπόλεμες ζώνες. Αντίθετα, μετατρέπει τη χώρα σε θύτη άλλων λαών και ταυτόχρονα σε στόχο αντιποίνων. Οι μεγάλοι κίνδυνοι για τον λαό και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων καταδεικνύονται ακόμα από τις δεκάδες δημόσιες διαμαρτυρίες στρατευμένων που υπηρετούν τη θητεία τους, αλλά και από την αύξηση των παραιτήσεων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι αμερικανοΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές επιχειρήσεις “Φρουρός της Ευημερίας” και “Ασπίδες”, που εξελίσσονται στην Ερυθρά Θάλασσα και την ευρύτερη περιοχή με ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας, δεν αποσκοπούν, ούτε και θα μπορούσαν, στην υπεράσπιση της “ευημερίας” των λαών, της ασφάλειας και των δικαιωμάτων τους.

Στόχος τους είναι ο έλεγχος της στρατηγικής σημασίας περιοχής στο πλαίσιο των σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και η “ευημερία” της κερδοφορίας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που πληρώνουν οι λαοί με το αίμα τους στα ανοικτά πολεμικά μέτωπα και με ορατό τον κίνδυνο γενίκευσης των συγκρούσεων. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι η απόφαση αποστολής της φρεγάτας έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά από τις συζητήσεις στο πλαίσιο του “Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας – ΗΠΑ”, όπου οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας προς το Ισραήλ και επαίνεσαν για τον ηγετικό της ρόλο στις νέες ναυτικές επιχειρήσεις!

Η συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο είναι σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα και την αλληλεγγύη που εκφράζεται αγωνιστικά, στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του κόσμου, προς τον Παλαιστινιακό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Όπως, άλλωστε, είχε εκφραστεί και στο παρελθόν, με τις μεγάλες διαδηλώσεις το 1999 ενάντια στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και τις διαμαρτυρίες για την αποστολή του Α/Τ “Θεμιστοκλής” στην Αδριατική.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό και τη νεολαία σε επαγρύπνηση και δράση, απαιτώντας:

– Καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή της Ελλάδας στις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ!

– Να γυρίσει τώρα πίσω η φρεγάτα, κανένας Έλληνας αξιωματικός, υπαξιωματικός, ναύτης, στρατιώτης σε ξένα νερά και εδάφη!

– Να τερματιστεί τώρα το μακελειό στη Γάζα και η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη!

– Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές!

Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες λαών!».

902.gr

Από admin