Την Εξόδιο Ακολουθία μιας εμβληματικής προσωπικότητος της πατρίδας μας τέλεσε πριν από λίγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.Η αείμνηστη Βασιλική Σταματίου ήταν η γυναίκα που έζησε την θηριωδία και τα βασανιστήρια των ναζιστικών στρατοπέδων κατοχής στο Άουσβιτς, η συγγραφέας του βιβλίου με τον τίτλο: «βαρούμ? (γιατί;). Μια Ελληνίδα στο Άουσβιτς», το οποίο όπως είχε δηλώσει η αείμνηστη γράφτηκε «με την ελπίδα … πως θα συμβάλλει ίσως στον αγώνα για την πλήρη εξαφάνιση του φασισμού, που δυστυχώς πλανιέται ακόμα απειλητικά σε διάφορα σημεία του πλανήτη Γη».
Η Βάσω Σταματίου τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα έζησε στο απάνεμο λιμάνι της τοπικής Εκκλησίας της Φθιώτιδος με γαλήνη, αγάπη και θαλπωρή στην Δομή Φιλοξενίας Γερόντων «Ίδρυμα Αργύρη Πετρή – Στέγη Γερόντων Στυλίδος» της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, συναποτελώντας ένα εκλεκτό μέλος της μεγάλης οικογένειας της τοπικής Εκκλησίας, δηλώνοντας η ίδια την περισσή αγάπη και τον σεβασμό της προς τον Ποιμενάρχη της Φθιωτικής Εκκλησίας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Συμεών.
Η Εξόδιος Ακολουθία της τελέσθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, παρουσία κληρικών, πολιτικών, αυτοδιοικητικών, των κατά σάρκα συγγενών της, αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου και των υπαλλήλων του Γηροκομείου Στυλίδος, οι οποίοι δεν αποχαιρέτησαν την αείμνηστη Βάσω Σταματίου ως έναν τρόφιμο του Ιδρύματος, αλλά ως ένα μέλος της οικογενείας τους και πλήθους κατοίκων της Στυλίδος με τους οποίους και είχε συνδεθεί η μακαριστή Βάσω Σταματίου, αλλά και από άλλα μέρη της πατρίδος μας.
Ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου κ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, εκπροσώπησε στην Εξόδιο Ακολουθία την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και μετέφερε τις σεπτές πατριαρχικές συλλυπητήριες ευχές.
Με συγκινητικά λόγια αναφέρθησαν στους επικηδείους λόγους τους ο εκπρόσωπος της Εβραϊκής Κοινότητας Μαγνησίας κ. Απόστολος Βαβύλης, η Δήμαρχος Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου, ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μπασδέκης, καθώς και η δημοσιογράφος κ. Ρέα Βιτάλη.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στον επικήδειο λόγο του με συγκίνηση χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Στέκομαι με ιδιαίτερο δέος και ιδιαίτερο σεβασμό, όχι μόνο ως ιερουργός του Μυστήριου της Εξοδίου Ακολουθίας της αδελφής μας, της αγωνίστριας, της μεγάλης και σπουδαίας προσωπικότητας Βασιλικής Σταματίου, αλλά και ως άνθρωπος, ως πολίτης, ως τέκνο της ελεύθερης πατρίδας, που αυτή η ελευθερία ανδρώθηκε χάρη σε προσωπικότητες σαν αυτή της Βασιλικής Σταματίου.
Αποτελεί μεγάλη τιμή και ευλογία πρώτα για τον τόπο μας, δεύτερον για τον εκλεκτό της υιό, τρίτον για όλους τους συναγωνιστές της και όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς ανθρώπους, τέταρτον για την πνευματική της οικογένεια, το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Στυλίδας, τις αδελφές και φίλες της, τις διακόνισσες της αγάπης αλλά και για όλους μας το ότι αξιωθήκαμε να γνωρίσουμε και να μαθητεύσουμε δίπλα σε μια τόσο σπουδαία και μεγάλη προσωπικότητα, σε μία απαράμιλλη προσωπικότητα και μία αρχόντισσα που το παράδειγμά της και η στάση της από την νιότη της ως κοπέλα ορθώνοντας τα νεανικά της στήθη απέναντι στο δυνάστη, απέναντι στον κατακτητή, απέναντι στη βία, την αδικία, στη τυραννία, απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό αποτέλεσε ένα διαρκές πρότυπο ζωής για όλους μας.
Από σήμερα ξεκινά μια νέα σελίδα στο βιβλίο της Βασιλικής Σταματίου, μια σελίδα μνήμης αλλά και προβληματισμού και στοχασμού για το μέλλον διότι ούτε η βία έχει εκλείψει, ούτε η καταδυνάστευση έχει εκλείψει, ούτε η αδικία έχει εκλείψει έστω κι αν παρουσιάζεται με ευγενικό ή οικολογικό περιτύλιγμα, έστω κι αν παρουσιάζεται με άλλον τρόπο κι έρχεται από άλλη οδό και από άλλο δρόμο.
Το διακύβευμα και το πρόταγμα της Βασιλικής Σταματίου είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, πρώτιστα για την νεολαία μας και δεύτερον για όλους εμάς, γιατί όποιος αποφασίζει να ορθώνει τα στήθη του και να αγωνίζεται, αυτός και παραμένει πραγματικά νέος και αειθαλής, όπως έτσι νέα και αειθαλής πορεύεται για την αιωνιότητα η Βασιλική Σταματίου.
Το ποιόν και η ποιότητα ενός ανθρώπου δεν κρίνεται μόνο με τη δημόσια δράση του, κρίνεται και από τις πιο προσωπικές του στιγμές και ιδιαίτερα όταν είναι αδύναμος, όταν έρχεται το γήρας, οι ασθένειες, οι περιστάσεις του βίου και εκεί νιώθει να είναι ευάλωτος, εκεί ο άνθρωπος φανερώνει ή τη μεγάλη κακία ή τη μεγάλη καλοσύνη και για την Βασιλική Σταματίου, αυτό το βεβαιώνουν όλα τα στελέχη που έζησαν κοντά της μέχρι τελευταία στιγμή της ζωής της και όλοι εμείς και απέδειξε πόσο αρχόντισσα και καλοσυνάτη ήταν. Έζησε τα τέλη του βίου της με προσευχή, με μυστηριακή ζωή και με απέραντη αγάπη».
Στη μνήμη της Βασιλικής Σταματίου η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος σήμερα δημοσιεύσει ένα αφιερωματικό video για την ζωή της Βάσως Σταματίου, το οποίο επιμελήθηκαν μαθητές του Τμήματος Μουσικής Ψηφιακής Τεχνολογίας του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός», το οποίο και προσφάτως απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό του 1ου Πολυθεματικού «STAR FORUM».
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ VIDEO ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΒΑΣΩ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
Επικήδειοι λόγοι του Κώστα Μπασδέκη μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και υποψήφιου βουλευτή στο Ν. Φθιώτιδας και της Δημάρχου Στυλίδας Βιργινίας Στεργίου.
ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΒΑΣΩ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
Με θλίψη, συγκίνηση και απέραντο σεβασμό, αποχαιρετάμε σήμερα την αγωνίστρια Βάσω Σταματίου. Έφυγε σε ηλικία 98 ετών, μια ηρωίδα της Αντίστασης και του αγώνα του ελληνικού λαού, μία εκ των ελαχίστων Ελληνίδων που, χωρίς να είναι Εβραίες, έζησαν τη φρίκη του Άουσβιτς και κατάφεραν να επιβιώσουν. Ήταν μέχρι και χτες η τελευταία επιζήσασσα .
Μία γυναίκα σύμβολο του αγώνα στην υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλά και του αγώνα για να μην ξεχάσει ποτέ η ανθρωπότητα τι σημαίνει φασισμός, ναζισμός, να μην ξεχάσει ποτέ και κανένας τα εκατομμύρια που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στο φασισμό.
Όσοι είχαμε τη χαρά και την τιμή να γνωρίσουμε τη Βάσω Σταματίου θα μείνει στη μνήμη μας η ιδιαίτερη οξύνοια, η καθαρή σκέψη που διατηρούσε μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής της αλλά και εκείνο το καλοσυνάτο χαμόγελο της αισιοδοξίας που τη συντρόφευε πάντα.
Η Βάσω Σταματίου γεννήθηκε στην Αριδαία του νομού Πέλλας και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Στις 28.3.1944, η Γκεστάπο εμφανίστηκε στο σπίτι της δεκαεννιάχρονης τότε, πρωτοετούς φοιτήτριας Νομικής Βάσως Σταματίου, στην οδό Τσιμισκή της Θεσσαλονίκης.
Τρεις ημέρες πριν από τη σύλληψή της συμμετείχε σε μια απόπειρα διαδήλωσης για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς καί τήν 1.4.1944 μεταφέρθηκε από τις φυλακές Παύλου Μελά στις φυλακές Μπάνιτσα έξω από το Βελιγράδι της τότε Γιουγκοσλαβίας.
Στις 28.6.1944 μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς στην Πολωνία και στις 30.9.1944 στο Ράβενσμπουργκ της Γερμανίας. Από κει, στις 27.10.1944 στο Μπούχενβαλντ, κομάντο Μάγκντεμπουργκ.
Στις 8.4.1945 οι Γερμανοί φρουροί εγκατέλειψαν το στρατόπεδο του Μάγκντεμπουργκ που καιγότανε και μετά από πολλές περιπέτειες, ώσπου να οργανωθούν οι αποστολές μεταφοράς αιχμαλώτων στις πατρίδες τους, η Βάσω Σταματίου επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από 5 μήνες φοβερής περιπλάνησης.
Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη στις 14.9.1945.
Μετά από την Απελευθέρωση, έφυγε στο Μιλάνο της Ιταλίας και σπούδασε ενδυματολογία θεάτρου και κοστούμι μόδας. Γύρισε στην Ελλάδα και ανέλαβε τη διεύθυνση του βεστιαρίου της Λυρικής Σκηνής. Επίσης, πήρε δίπλωμα σκηνογραφίας από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Σημαντική κληρονομιά για όλους μας αποτελεί το βιβλίο της μαρτυρία “βαρούμ? γιατί ? Μια Ελληνίδα στο Άουσβίτς” . Στο βιβλίο της που επανεκδόθηκε πριν λίγες μέρες από τη Σύγχρονη Εποχή αποτυπώνει πολύ ζωντανά τις φρικαλεότητες των στρατοπέδων συγκέντρωσης που και η ίδια έζησε, θέλοντας να δώσει ιδιαίτερα στους νεότερους το μήνυμα πώς για να θριαμβεύσει η ζωή χρειάζεται σκληρός αγώνας όχι μόνο επιβίωσης αλλά και Αντίστασης συνεχούς ασυμβίβαστης πάλης ενάντια στο άδικο, το βάρβαρο, το απάνθρωπο.
Η Βάσω Σταματίου αφήνει σε όλους εμάς μία πολύ σημαντική παρακαταθήκη, υπενθύμιση, χωρίς αγώνα για μια καλύτερη δίκαιη κοινωνία, χωρίς ιδανικά και αξίες η ανθρωπότητα μπορεί να ξαναζήσει τα ίδια και χειρότερα, όσο ο φασισμός, οι πόλεμοι και η εκμετάλλευση παραμένουν στην καθημερινότητά μας. Και εμείς που θέλουμε να βρισκόμαστε από την πλευρά της ιστορίας που και η ίδια περπάτησε όλα αυτά τα χρόνια της ζωής της, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα ανυποχώρητα.
Η ίδια για το βιβλίο της αναφέρει ότι το έγραψε “με την ελπίδα πως αυτή η μαρτυρία θα συμβάλει ίσως στον αγώνα για την πλήρη εξαφάνιση του φασισμού που δυστυχώς πλανιέται ακόμα απειλητικά σε διάφορα σημεία του πλανήτη γη”.
Και στην τελευταία παράγραφο του βιβλίου της συμπυκνώνει όλα όσα πρέπει να γίνουν για να μην ξαναζήσουμε τι φρίκη των πολέμων, σημειώνει η Βάσω Σταματίου “όσο για τους επίσημους νεκρούς, τους κουβαλάει η ανθρωπότητα στην πλάτη της σαν τη μεγαλύτερη ντροπή της, ντροπή που δυστυχώς για αρκετούς σήμερα …… γίνεται σημαία μαύρη με τον αγκυλωτό σταυρό του φασισμού στο κέντρο. Προλάβετε λαοί……”
Δεν είναι τυχαία η τελευταία της αναφορά της στους λαούς, γιατί και η ίδια πίστευε ότι αν κάποιος μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος αυτός δεν είναι άλλος παρά μόνο ο λαός με τον αγώνα του, οι λαοί της γης με τον αγώνα τους.
Εκ μέρους της Κ.Ε του ΚΚΕ και του Γενικού Γραμματέα της, Δημήτρη Κουτσούμπα, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, στην οικογένεια, στους οικείους και στους εργαζόμενους της “Στέγης γερόντων” ιδρύματος της Ι.Μ Φθιώτιδας, που με αγάπη φρόντιζαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα τη Βάσω Σταματίου,
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τη σκεπάσει. Θα τη θυμόμαστε πάντα.
Καλό ταξίδι, αγαπημένη μας Βάσω Σταματίου
Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε και να αποχαιρετήσουμε μια ξεχωριστή γυναίκα, μια αγωνίστρια και ηρωίδα της Αντίστασης των Ελλήνων κατά των ναζί κατακτητών, ίσως μια από τις ελάχιστες ελληνίδες που χωρίς να είναι Εβραία, φυλακίστηκε και κατόρθωσε να επιζήσει από τις φυλακές του Αουσβιτς.
Η Βάσω Σταματίου τα τελευταία χρόνια της ζωής της φιλοξενήθηκε στη Στυλίδα, στη «Στέγη Γερόντων στο Ίδρυμα Πετρή της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας και πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της κοντά σε ανθρώπους που την εκτιμούσαν και την αγαπούσαν. Το 2016 αναγορεύτηκε επίτιμη δημότης Στυλίδας για τη σπουδαία προσωπικότητά της και την προσφορά της στην πατρίδα μας.
Καλλιτεχνική και ευαίσθητη φύση, μετά την Απελευθέρωσή, έφυγε στην Ιταλία και σπούδασε ενδυματολογία θεάτρου και σκηνογραφία στη Σχολή Καλλών Τεχνών. Όμως μας άφησε εκτός των άλλων και πνευματική κληρονομιά ως συγγραφέας του πολιτικού βιβλίου «Varum, μια Ελληνίδα στο Αουσβιτς» που περιγράφει τα δύσκολα χρόνια, με την ελπίδα ότι θα συμβάλλει όπως είπε η ίδια στον αγώνα για την εξάλειψη του φασισμού.
Προσωπικά είχα την τύχη να τη γνωρίσω και θυμάμαι έντονα το ευγενικό της χαμόγελο και την μοναδική ευαισθησία της.
Αποχαιρετούμε σήμερα τη γενναία Ελληνίδα Βάσω Σταματίου για το τελευταίο μεγάλο ταξίδι της ζωής της, Η Εκκλησία μας, όπως ανέφερε και Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, κρατάει ζωντανή την κοινωνία ζώντων και κεκοιμημένων και σε αυτή ακριβώς τη διάσταση η αγαπημένη μας θα μείνει για πάντα στο νου και στην καρδιά μας.
Καλό της ταξίδι και ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την δεχτεί.